Mărțișoare. Pasiune în culorile alb și roșu

0
53

Elena Misac din Căinarii Vechi de aproape două decenii creează mărțișoare. În acest timp, zeci de mii de mărțișoare create de doamna Elena au fost și sunt purtate în țara noastră, dar și peste hotare. Dintotdeauna îi plac lucrurile confecționate manual și a tricotat mult timp, crearea mărțișoarelor însă este o pasiune descoperită întâmplător și care, în timp, a dezvoltat-o într-o sursă de venit.Dacă am compara primul mărțișor confecționat de doamna Elena cu un copil, apoi în anul curent acesta ar fi atins majoratul.

Acesta a fost creat în anul 2000, după care nu a mai încetat să confecționeze buchețele alb-roșu. În acel an, educatoare de profesie, Elena Misac a rămas fără ocupație, după ce funcția sa a fost redusă. De atunci îngrijește de părinții bolnavi și confecționează tot felul de articole, principalele fiind mărțișoarele.

O parte dintre lucrările meșteriței, comercializate în acest an

Dacă anterior tricotatul îi ocupa timpul liber și o inspira, acum femeia confecționează butoniere, buchete pentru nunți, pentru zile de naștere, brățări etc., care necesită de asemenea multă muncă, răbdare, imaginație bogată și migală. Mărțișoarele sunt articolele care îi ocupă cel mai mult timp meșteriței. La început era o pasiune, astăzi este un mijloc de venit sezonier.

Lucrul asupra acestor simboluri ale primăverii durează anul întreg, spune meșterița. Dar își vede rezultatul muncii în luna martie, când articolele sunt puse în vânzare. “Când se încheie vânzarea mărțișoarelor, încep să confecționez mărțișoare pentru anul viitor, așa că tot anul fac mărțișoare. Dacă am un pic de timp liber, mă ocup de ele. Uneori mă ajută soțul și nepoțica”.

Așa apar mărțișoarele doamnei Elena

Materia primă o cumpără din Rusia, unde pleacă o dată în an, cât privește modelele, studiază bine oferte din anul curent, iar pentru anul viitor se străduie să vină cu modele nemaivăzute pe piață. “De obicei, modelele reprezintă fantezia mea, dar uneori mă inspir și din internet. Ce-i drept, nu preiau un model, ci elemente separate, care îmi plac, pe care le combin după bunul meu plac cu altele”.În calitate de suvenire și cadouri lucrările doamnei Elena au ajuns în Italia, Rusia, Letonia, Belarus și alte țări.

Meșterița pune în vânzare în luna februarie a fiecărui an cca 3000 de simboluri ale primăverii. Articolele se vând, oamenii păstrează tradiția mărțișorului, dar cumpărătorii se răresc din an în an, spune doamna Elena. Nu că cetățenii nu ar avea bani, ci fluxul de oameni este tot mai mic și nu prea are cine le cumpăra, opinează femeia, care însă este încrezătoare că această frumoasă tradiție va dăinui în țara noastră. Moldova este una dintre puținele țări în care se poartă mărțișoare. Asemenea tradiție există în Bulgaria și România.


Articolul precedentDrumul deșeurilor. Unde ajung acestea după ce sunt sortate
Articolul următorFotografia zilei: Şedinţă de lucru comună a Consiliului judeţean Buzău cu Consiliul raional Soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.