În miez de „ghenar”, la LT „Constantin Stere”…

0
131

Misiunea școlii este dezvoltarea liberă și armonioasă a omului, formarea personalității creative, evoluția individului spre un sine independent. Profesorii de limbă și literatură română de la IPLT „Constantin Stere” urmăresc în activitatea lor formarea cititorului printr-o educație axiologică, cu un sistem propriu de valori.

Pe lângă numeroasele activități în care sunt implicați, una dintre cele mai importante este Decada Limbii Române, desfășurată în luna ianuarie. De fiecare dată manifestările încep cu o emisiune radiofonică (prof. Golub M.) dedicată limbii române, pe parcurs abordând variate subiecte. În această perioadă, tradițional, se desfășoară diverse activități cu caracter formativ: lansări de carte, recital, victorine literare, concurs de eseuri, spectacole literar-muzicale. În “miez de ghenar”, ghidați de steaua călăuzitoare a poetului M. Eminescu, elevii participă cu mult drag în desfășurarea recitalului de poezie, venind cu opere inedite. În această atmosferă în care fiecare copil absoarbe din lumina tămăduitoare a versului eminescian, au fost menționați cei mai buni declamatori, apreciați de juriu.

O activitate cu rezonanță, cu caracter artistic și religios a fost spectacolul literar-muzical “Sfinții închisorilor” (moderator Craveț S.), care și-a propus să rememoreze pagini de glorie din istoria națională, file din viața martirilor neamului românesc. Au fost evocate personalități, caractere temerare, izvoare vii de demnitate spirituală și națională. Însetați de idealuri, libertate, în numele cărora au îmbrăcat de tineri armura unor luptători neînfricați — C. Stere, I. Pelivan, Pan Halipa, V. Gafencu ș.a. au rămas nume de glorie în amintirea neamului. Într-un zbucium etern, în perpetuă căutare a Adevărului, asemeni unor păsări cu aripi înlăuntru, au devenit eternitate, lumină, păstrând cu sfințenie numele de creștin, ostași ai lui Hristos. Elevii, minunați actori în scenă, au prezentat și câteva secvențe din romanul “Ora 25” de V. Gheorghiu, personajele trăind un destin dramatic purtat prin teroarea istoriei.

Profesorii sunt acei care se implică în formarea elevilor…

O definiție a sacrului ce respiră prin Logosul matern “despre părinte,/ semănător de obiceiuri sfinte/ și despre limbă, și despre iubire/ De tot ce avem mai drag în amintire” au oferit elevii împreună cu moderatorii Florea A., Repeșco S., Vovc M. în cadrul seratei literare dedicate poetului Vasile Romanciuc. Lirica tihnită, calmă a acestui poet-filozof, cu o bogată încărcătură ideatică rămâne pentru cititori un reper al conștiinței noastre naționale. Prin recitări de poezie și cântec, reflecții, elevii au omagiat frumoasa și onorabila vârstă a poetului — 70 de ani. Activitatea “Odă Limbii Române” (prof. Florea A., Bucătaru A., Golub M.) a scos în lumină talentul scriitoricesc al copiilor, chemați pe aripi de poezie să vină cu dedicații, texte personalizate despre limba maternă. În final, într-o atmosferă deosebită de sărbătoare, cu un colaj de versuri, melodii, dansuri, elevii ghidați de prof. Vovc M. au prezentat secvențe ale cenaclului literar „Magia cuvântului artistic”. Actorii cu multă măiestrie au surprins spectatorii prin valorificarea textelor poetice, plasticitatea expresiei, mișcări scenice. Admirând acești copii minunați, am citit în ochii lor nevoia de frumos, de poezie, de creare și re-creare prin sublim.

Zi de zi, prin dăruirea lor nobilă, membrii comisiei metodice Limbă și literatură română din IPLT „C. Stere” (Mihalcean D., Florea A., Golub M., Teleatnic M., Vovc M., Repeșco S., Bucătaru A., Craveț S.) motivează elevii pentru o învățare și formare continuă și o implicare activă în propria formare. Astfel, fiecare dascăl relevând tainele Cuvântului matern, plăsmuiește casa ființei pe care o modelează.

Bucătaru Angela,
profesoară, director adjunct IPLT „C. Stere”


Articolul precedentFotografia zilei: Iarnă ca-n poveşti
Articolul următorFotografia zilei: Mere iernatice
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.