Ce caută angajatorii și ce (nu) găsesc pe piața muncii

1
132

Mai multe companii din Soroca, din diverse domenii, se confruntă cu o lipsă acută de personal. Cauzele sunt diferite, spun angajatorii: unele meserii sunt neatractive, instituțiile de învățământ nu pregătesc specialiștii necesari, potențialii angajați au cerințe salariale exagerate, dar nu au aptitudini și experiență etc.

Domnica Scânteian, șefa Serviciului Resurse Umane al unei firme de confecții din Soroca, spune că întreprinderea la care lucrează este în criză de cusătorese, din cauza concurenţei mari în domeniul industriei ușoare.

„Este foarte dificil de recrutat personal, pentru că în Soroca avem şi fabrici de încălţăminte, și întreprinderi de confecționare a îmbrăcămintei, şi altele. Îi primim şi îi învăţăm pe toţi cei care se adresează la noi, calificaţi sau necalificaţi. Problema de bază este că toţi cei care vin întreabă mai întâi de salariu, cât vor primi. Persoana nu îşi apreciază aptitudinile şi experienţa, dar are de la început aşteptări mari, chiar dacă nu poate face nimic”, afirmă Scânteian. Întreprinderea propune salarii de 3000 de lei și posibilitatea de a crește profesional și de a câștiga mai mult, dar puțini sunt interesați de ofertă. „Participăm des la târgurile locurilor de muncă organizate de Universitatea Tehnică a Moldovei, dar tinerii caută de lucru mai degrabă la Chişinău, Bălţi sau peste hotare și cu salarii mari. Sunt și persoane care revin de peste hotare, noi le oferim un loc de muncă şi condiţii, însă după o perioadă scurtă de timp pleacă înapoi şi suntem nevoiţi din nou să angajăm. Oferim şi un salariu mai mare, dar oricum ne lasă”, se plânge reprezentanta companiei. Compania nici nu mai caută deja persoane cu studii, important e să vrea și să poată învăța rapid meseria. Apare însă o altă problemă. „Colaborăm intens cu AOFM în această privinţă, le oferim informaţii, bunăoară, din ce sate am dori să luăm lucrători. Din păcate însă, avem cazuri când, după ce a fost instruit şi a căpătat experienţă, angajatul a plecat în Rusia, la muncă…”, spune Domnica Scânteian.

Din cei 252 de angajaţi pe care îi are firma, doar 14 au studii superioare și 26 — medii de specialitate. Întreprinderea își vinde cea mai mare parte a producției peste hotare, lucrând la comanda unor companii din Europa și din SUA.

Lucrul în câmp versus lucrul la birou

Angela Luchian, administratoarea unei întreprinderi agricole din satul Rubleniţa, raionul Soroca, spune că găsește foarte greu un agronom calificat pe piaţa muncii din raion. „Este dificil de găsit specialişti devotaţi şi conform specialităţii dorite. În agricultură, agronomul are funcţii-cheie, în rest, ne descurcăm. Dacă nu îl avem, ne învăţăm noi, nu lăsăm mâinile în jos”, menționează șefa întreprinderii. „Tineretul vrea repede şi totul, dar aici trebuie să sufleci mânecile şi să depui eforturi mari. La acest lucru trebuie să fii permanent pe deal. Tinerii vor mai mult să lucreze în birou. Totuşi, omul dacă vrea să cunoască domeniul dat, reuşeşte, dar dacă nu, atunci nici cu ce are nu face faţă. Depinde şi de caracter”, este de părere antreprenoarea. La momentul actual întreprinderea caută muncitori sezonieri pentru lucrul în câmp. La angajator se adresează persoane care ar dori să lucreze cu tractorul sau în calitate de şofer, dar aceste posturi sunt de obicei ocupate.

Deficit de ingineri minieri în Soroca

Artur Lesco

„Practic, specialiştii în domeniul extragerii miniere sunt o raritate în regiune. Suntem în căutare permanentă de asemenea lucrători. Din păcate, în Republica Moldova nu se învaţă această meserie. Avem nevoie de specialişti de alt nivel, precum sudori, maşinişti”, explică Artur Lesco, directorul unei fabrici de materiale de construcţie. Potrivit lui, la întreprinderea pe care o conduce fluctuația cadrelor este foarte mică. „Am avut cazuri când oamenii au plecat peste hotare pentru că nu i-a aranjat salariul. Înainte de a se angaja la noi, persoana trece un stagiu de practică de trei luni, conform Codului Muncii al RM. Acum există tendinţa de scădere a volumului de lucru, piaţa, practic, dispare, oamenii nu au putere de cumpărare, mă refer la construcţii industriale şi civile. Cu alte cuvinte, acest domeniu este serios afectat”, opiniază proprietarul întreprinderii.

Cu diplomă, dar fără cunoştinţe

Specialista în recrutarea personalului din cadrul unei firme de producere a mezelurilor, Victoria Melnic, susține că practica şi experienţa fac diferenţa la angajare: „Tinerii îşi încearcă puterile, dar majoritatea nu fac faţă. Multora le lipseşte experienţa. Au diplomă, dar nu au cunoștințe și abilități practice, nu știu cum se desfășoară munca”. Întreprinderea de producere a preparatelor din carne este în căutarea unui inginer-tehnolog, dar nu prea există aspiranți la această funcție. Cel mai ușor sunt de găsit hamalii. Firma are nevoie, de asemenea, de specialiști în promovarea mezelurilor. Șefa de la Resurse Umane menționează că pentru specialişti perioada de probă este de șase luni, iar pentru lucrători necalificaţi — de trei luni, dar depinde și de funcție și contract. „Pe parcursul unui an, în medie zece persoane se concediază şi cam tot atâtea sunt angajate. Odată cu interdicţiile impuse de Rusia pentru imigranții moldoveni, presupun că vom avea un flux mai mare de lucrători. Mulți lucrează la noi puţin, apoi iar pleacă. E vorba de hamali, bunăoară, care nu sunt mulțumiți de salariu”, a precizat Victoria Melnic.

Profesii pe cale de dispariţie

Mihai Eftodii

Și Mihai Eftodii, proprietarul unei gospodării țărănești din raionul Soroca, are probleme ce țin de găsirea unor specialiști. „La ziua de azi nu pot găsi un tractorist care să aibă cunoştinţe ca lumea. Elevii nu sunt instruiți la capitolul acesta. Sau nu vor să lucreze. Poți găsi doar pe cineva mai învârstă, cu școala de cândva”, explică tânărul antreprenor. Potrivit lui, în sate poți număra pe degetele de la o mână muncitorii calificați. „Nu ai de unde alege şi îi iei pe toţi. Îmi este foarte greu să găsesc persoane la lucru. O variantă ar fi să-i aduc din alte sate. Tinerii pleacă, vor să devină avocați, economiști, îşi doresc să ajungă directori şi tot mai puţini sunt interesaţi de agricultură. În următorii ani cred că va fi și mai greu să găseşti oameni interesați de domeniu, iar cu trecerea timpului profesiile ce țin de agricultură vor fi uitate”, conchide Mihai Eftodii.

Responsabilitate și disciplină

Inga Spoială

Inga Spoială, administratoarea unui restaurant din Soroca, are cerințe stricte și spune că o persoană fără studii în domeniu și care nu este responsabilă şi disciplinată nu are șanse de angajare la întreprinderea pe care o conduce. „Am nevoie de persoane instruite în domeniu, care au atins vârsta majoratului şi care acceptă să aibă un program de lucru flexibil.”, a menționat managerul. „În prezent, avem câțiva angajaţi şi de la școala profesională, însă nu ştiu dacă nu vor abandona domeniul. Mă strădui să le creez condiţii, să-şi primească salariul la timp şi să nu aibă gânduri de plecare… Toţi cred că undeva este mai bine și vor să plece”, spune șefa restaurantului. Totodată, puțini dintre cei care au studiat peste hotare revin la baștină, remarcă Inga Spoială. „Alţii pleacă la rude, la părinţi, şi înapoi nu se mai întorc. Acest fenomen se observă la ceremoniile pe care le organizăm. Oamenii se duc acolo unde le este bine. Probabil că la acest capitol avem mult de lucrat ca să-i putem convinge să rămână”, este de părere antreprenoarea.

La finele lunii mai se anunțau 128 de locuri vacante la Oficiul Forței de Muncă Soroca, la începutul anului numărul acestora a fost de 378 de locuri de muncă libere, iar pe lista angajatorilor figurau 16 agenți economici activi.Previzualizare

 

 


Articolul precedentO nouă expoziţie marca “Victor Zagaevschi”
Articolul următorTeatrul de Păpuși – scena pentru copii activi și talentați

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.