Drum bun pe strada Vasile Stroescu?!

0
72

În ultimii ani străzile principale din oraşul Soroca (Ştefan cel Mare, Independenţei, Alexandru cel Bun şi Calea Bălţului — n.a.) au avut noroc să fie reparate. Fie cu finanţare din proiecte internaţionale sau cu bani publici, acestea s-au transformat din pseudo-drumuri în drumuri mai acătării. Dar una dintre străzile importante pe unde merg zilnic sute şi mii de soroceni, dar şi oaspeții orașului Soroca care vin dinspre Drochia, Otaci, Botoșani sau Cernăuți rămâne în aşteptarea vremurilor mai bune. Până nu demult zecile de găuri de pe ea au tot fost plombate, dar soluţia s-a dovedit a fi una temporară.

Astfel că în luna iulie a anului trecut, după ce din bugetul local au fost alocaţi 1102,6 mii lei, a început reparaţia integrală a unei părţi din această stradă de la serpentină până în preajma gimnaziului “Dumitru Matcovschi”. Pentru reparaţia drumurilor, inclusiv şi Vasile Stroescu, pentru anul 2016 s-au alocat bani la achiziţionarea amestecului de beton asfaltic fierbinte — 595,1 mii lei şi a pietrei concasate — 360,0 mii lei.

Alexei Patraşcu, șeful Secţiei de amenajare şi înverzire: “Noi vrem să mai încercăm ceva. Pietrişul mărunt se așează pe drum cu maşina specială cu care se pune asfalt, apoi se udă şi se compactează. Se zice că iese un drum extraordinar. Noi am fost cu domnul primar în partea din deal a oraşului să stabilim o stradă unde vom face aceste lucrări. Am 1000 de tone de astfel de pietriş şi, dacă ne va reuşi, la anul va fi achiziţionată o cantitate mai mare”.

Anul acesta, ne spune primarul oraşului Victor Său, consilierilor orăşeneşti, la adoptarea bugetului anual, li s-a propus să aloce pentru drumuri suma de 4 milioane şi 70 mii lei (şedinţa în care urma ca aleşii locali să aprobe bugetul în lectura a doua trebuia să aibă loc ieri, şi dacă a fost sau nu aprobată, vă vom informa în ediţia viitoare — n.a.). “Sper că suma pentru oraşul Soroca de 4 milioane şi 70 mii lei, care este propusă Consiliului orăşenesc, să fie aprobată, ne-a declarat Victor Său. Cu aceşti bani ne-am planificat să reparăm în continuare strada Vasile Stroescu, inclusiv şi o porţiune de trotuar, să finalizăm strada Renaşterii şi să reparăm străzile Ioan Iachir şi Dimitrie Cantemir. Totul depinde de şedinţa din şase aprilie. Dacă va fi votat proiectul în lectura a doua, imediat după ce va fi semnată decizia Consiliului orăşenesc, eu încep procedura de achiziţii publice. Devizul de cheltuieli l-am pregătit din timp”.

De la Secţia de înverzire și amenajare a oraşului am aflat că în această primăvară au fost reparate mai multe drumuri secundare, unde s-a pus pietriş din calcar, cum ar fi străzile: Rurală, Valentin Voiţehovschi, Teilor, Bechir, Strămoşilor, Plopilor şi în preajma blocului din deal a Spitalului raional. “În regiunea maternităţii am pietruit drumul până la poarta spitalului, ca microbuzele de pe ruta nr. 5 să nu stea în ograda instituţiei, dar să facă cercul aşa ca populaţiei să-i fie mai aproape transportul public, afirmă Alexei Patraşcu, șeful Secţiei de amenajare şi înverzire. Prin cartiere s-a mai plombat cu pietriş mărunt, fracţiunea 5/20, şi anume la Soroca Nouă şi în cartierul fostei Fabrici de articole tricotate. Drumul cu pietriş nu este făcut doar până la prima ploaie. Noi anul trecut am făcut o probă pe strada Strămoşilor, fiindcă tot timpul după ploi curgea mizeria până pe strada Vasile Stroescu. Am pus mai multe maşini de pietriş şi le-am lăsat să văd ce se va întâmpla când va ploua. După o ploaie abundentă apa a trecut printre pietre, şi pietrişul a rămas pe loc. Am făcut tot aşa şi pe strada Poienilor din Planul Nou. Este o soluţie bună, iar la carierele din raionul Râşcani, de unde luăm pietrişul acesta, este rând mare”.

Citește: Drumuri reparate de cetăţeni (FOTO)

logo_rubricaAceastă rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului logo_amb_finlandeiși nu neapărat reflectă poziția Ambasadei.

 


Articolul precedentZile numărate până la selectarea altor transportatori de rută
Articolul următorSă fie lumină pe traseu!
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.