INGREDIENTE: (1 porţie)
1 kg carne de găină
2 cepe
2 rădăcini de pătrunjel sau ţelină
10 gr unt
2-3 linguri de făină de grâu
Sare, sare de lămâie
MOD DE PREPARARE:
Carnea pregătită se pune în 2 litri de apă fierbinte şi se dă în clocot. Periodic înlăturăm spuma. Adăugăm o ceapă şi o rădăcină de pătrunjel sau ţelină, sare la gust. Ulterior diminuăm focul şi lăsăm carnea să fiarbă încet până la gătire, acoperind cratiţa cu un capac. Carnea fiartă se scoate şi să răceşte.
Pentru sosul alb utilizăm bulionul obţinut la fierberea pasării, pe care îl strecurăm mai întâi. Pe tigaia încinsă punem untul, când s-a topit adăugăm făina şi o călim bine, amestecând continuu. Când făina capătă culoarea aurie adăugăm treptat o parte din bulion răcit la 80 grade, amestecând continuu. Când obţinem o masă omogenă, adăugăm restul bulionului şi legumele rămase, curăţate şi tăiate mărunt. Fierbem preparatul 30 min. la foc mediu, înlăturând spuma şi amestecând periodic. Spre sfârşitul procesului adăugăm sare, dar şi puţină sare de lămâie, după care dăm în clocot sosul încă puţin.
La servirea preparatului, carnea se porţionează şi se combină cu sosul alb. Se recomandă a fi servite cu garnitură din orez fiert cu legume.

Această rubrică este realizată în colaborare cu Școala Profesională Soroca, specialitatea Bucătari, conducătoare Valentina Chetrari.
