DECIS! România și Bulgaria aderă complet la spațiul Schengen

0
9

Statele membre UE au decis astăzi, 12 decembrie, să elimine controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România, începând cu 1 ianuarie 2025, transmite tvrmoldova.md

„Este un moment istoric să le spunem, în sfârșit, bun venit Bulgariei și României,  ca membri cu drepturi depline Schengen. Ridicarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu și între  statele membre a fost o prioritate de vârf pentru președinția maghiară, iar astăzi am făcut asta să devină realitate. Acest pas va aduce beneficii nu numai cetățenilor bulgari și români, ci și UE în ansamblu”, a spus Sándor Pintér, ministrul ungar pentru afaceri interne. 

Decizia a fost luată după ce preşedinţia ungară a Uniunii Europene a introdus pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 12 decembrie adoptarea deciziei de stabilire a datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria şi România şi între acestea.

Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai Guvernelor din statele membre ale Uniunii Europene (COREPER) a agreat, la 27 noiembrie 2024, aderarea României la Spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025. Controalele la frontierele aeriene şi maritime interne cu Bulgaria şi România au fost eliminate începând cu 31 martie 2024.

Spaţiul Schengen este una dintre cele mai importante realizări ale proiectului european. Apartenenţa la un spaţiu fără controale la frontierele interne înseamnă că ţările nu efectuează verificări la frontierele lor interne, cu excepţia cazurilor unor ameninţări specifice, şi efectuează controale armonizate la frontierele lor externe, pe baza unor criterii clar definite. În ultimii ani, din cauza crizei imigraţiei, tot mai multe ţări UE au reintrodus controalele la frontierele interne, dar acestea sunt măsuri temporare.

Spaţiul Schengen permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între ţările membre fără a fi supuse controalelor la frontieră. În fiecare zi, aproximativ 3,5 milioane de persoane trec frontierele interne pentru a munci sau a studia sau pentru a-şi vizita familiile şi prietenii, iar aproape 1,7 milioane de persoane locuiesc într-o ţară Schengen şi lucrează în alta. Se estimează că europenii efectuează anual 1,25 miliarde de călătorii în interiorul spaţiului Schengen, ceea ce aduce de asemenea beneficii considerabile turismului şi sectorului cultural.

Articolul precedentANUNȚ PUBLIC privind consultarea documentației privind evaluarea impactului asupra mediului și participarea la dezbaterea publică
Articolul următorPoliția avertizează despre mesaje false care circulă pe e-mail
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.