Cercetătorii sunt convinși – pentru a te trezi ușor dimineața și a te simți energic toată ziua, este suficient să alegi sunetul potrivit al alarmei. Trebuie să știți că trezirea incorectă poate influența nu doar starea de spirit pe parcursul zilei, ci și capacitatea de lucru.
Încă Pitagora, în anul 500 î.Hr., a presupus că anumite melodii pot influența diferit creierul nostru, iar unele dintre ele pot ajuta mai bine la eliminarea somnolenței. Cercetările oamenilor de știință moderni au reușit să confirme ipoteza filosofului grec antic.
Ce au descoperit cercetătorii studiind sunetele pentru alarmă
Cea mai importantă concluzie a cercetătorilor este că eficiența alarmei depinde de vârsta utilizatorului. Tinerii cu vârsta între 18 și 25 de ani au nevoie de semnale mai puternice decât persoanele în vârstă. În schimb, pentru ca adolescenții să se trezească bine, este nevoie de un sunet aproape de sirenă, adică alarma trebuie să fie foarte puternică.
În 2020, a fost publicat un studiu care a arătat că o frecvență de aproximativ 500 Hz ajută copiii mici să se trezească mai bine (spre deosebire de o frecvență de peste 2000 Hz). În același timp, cercetătorii consideră că astfel de frecvențe vor avea un efect benefic nu doar asupra copiilor, ci și asupra adulților – de altfel, astfel de sunete sunt deja presetate în alarmele telefoanelor mobile.
Sunetele alarmei de pe telefon trebuie să fie nu doar eficiente, ci și sigure pentru sistemul tău nervos!
Cercetătorii au mai descoperit că o alarmă vocală (de exemplu, o înregistrare a unei voci umane care strigă „Trezirea!”) funcționează mai bine decât sunetele de înaltă frecvență. Totuși, acestea nu sunt la fel de eficiente ca semnalele sonore cu frecvența de 500 Hz.
Oamenii de știință au fost interesați, de asemenea, de ce sunete sau compoziții muzicale ajută cel mai bine oamenii să se trezească dimineața. Iată ce au descoperit: dacă o persoană alege o melodie pentru alarmă care poate fi fredonată pe parcursul zilei, ea se trezește mai ușor și experimentează mai puțină somnolență decât cei care folosesc un semnal standard.
Cum să alegi corect sunetul alarmei
Ținând cont de cele de mai sus, cercetătorii au elaborat recomandări pentru alegerea semnalului optim al alarmei:
- Acesta ar trebui să fie o melodie sau o piesă populară pe care o poți fredona (dar este mai bine să nu folosești melodiile preferate, deoarece ar putea să nu-ți mai placă în timp);
- Frecvența ideală a semnalului ar trebui să fie de aproximativ 500 Hz;
- Melodia nu trebuie să fie prea rapidă sau prea lentă – 100-120 BPM (bătăi pe minut) este ritmul optim;
- Ajustează volumul alarmei în funcție de vârsta ta – cu cât ești mai în vârstă, cu atât semnalul ar trebui să fie mai redus.
Unii oameni preferă să folosească alarme clasice nemuritoare în locul celei de pe telefon. Se spune că este util să lași telefonul într-o altă cameră peste noapte. Cu toate acestea, sunetul unei astfel de alarme, precum cel din fotografie, nu poate fi schimbat.
Iată trei piese recomandate de Chatgpt care ar putea fi potrivite pentru alarma de telefon, având în vedere recomandările pentru sunetele eficace:
Cum să setezi corect sunetul alarmei
Cel mai important lucru este să setezi corect sunetul alarmei. Dacă nu te trezești la sunetul păsărilor, iar acesta rămâne setat, riști să întârzii la școală sau la muncă.
În primul rând, trebuie să te asiguri de existența și calitatea sunetului descărcat. Deschide-l cu ajutorul „Managerului de fișiere” (cel mai probabil, fișierul cu melodia se află în folderul „Descărcări”). Iată două modalități de a seta sunetul dorit fără riscuri de a rămâne în pat dimineața (și tentația uneori este mare!).
- Accesează setările telefonului;
- Selectează secțiunea „Sunete și vibrații”;
- Vor apărea 4 glisoare pentru reglarea volumului sunetului media, apelurilor, notificărilor și alarmei. Sub ultimul glisor poți schimba melodia cu oricare alta care se află pe dispozitivul tău.
Cum să schimbi sunetul alarmei
Dacă setările nu au funcționat, poți folosi setările aplicației „Ceas” sau ale altei aplicații pentru alarme. Pentru aceasta:
- Deschide aplicația „Ceas”;
- Accesează secțiunea „Alarmă”;
- Apasă pe simbolul rotiță (de obicei, situat în colțul din dreapta sus);
- Aici poți schimba sunetul alarmei cu cel dorit.
Adesea, telefonul oferă posibilitatea de a schimba sunetul unei anumite alarme. În acest caz, trebuie mai întâi să setezi alarma (poți începe cu o alarmă peste 5 minute), să apeși pe ea și să selectezi fila „Ringtone și vibrații”. Aici poți seta corect sunetul alarmei de pe telefon. După 5 minute, alarma va suna și vei putea verifica dacă funcționează. Apoi, nu uita să o setezi pentru ora corectă.