Cum șireturile de pantofi au adus milioane unui irlandez ingenios

0
123

Multă vreme, încălțămintea produsă în lume era în principal cu catarame sau nasturi, în special pentru clienții înstăriți. În vreme ploioasă, pantofii cu astfel de închizători se lărgeau și alunecau de pe picioare. În acele vremuri, prelucrarea pielii nu permitea menținerea formei pantofilor pentru mult timp.

Harvey Kennedy, un irlandez stabilit în Anglia, a observat o oportunitate în șireturi, care permiteau ajustarea ușoară a dimensiunii pantofilor. Pe 27 martie 1790, Kennedy a obținut un patent pentru șireturi ca mijloc de fixare a încălțămintei. Deși la început vânzările nu erau impresionante, în cele din urmă Kennedy a câștigat aproximativ 2,5 milioane de dolari, devenind milionar. După ce și-a făcut averea, s-a mutat cu familia în America, unde a trăit până la sfârșitul vieții.

Producția de șireturi a devenit un business profitabil în SUA, unde fabrici au fost deschise în Massachusetts și New Hampshire. Chiar și în vremuri dificile, afacerea cu șireturi a rămas profitabilă.

În 2011, brandul irlandez Mr. Kennedy, numit după Harvey Kennedy, a lansat șireturi din aur pur, la prețul de 19.000 de dolari, și din argint, la prețul de 3.000 de dolari.

Cu peste 5000 de ani în urmă, oamenii deja foloseau șireturi. În 2010, arheologii au descoperit în peștera din regiunea Vayots Dzor, în sudul Armeniei, cel mai vechi pantof din lume. Analiza cu radiocarbon a confirmat că acesta a fost fabricat între anii 3600 și 3500 î.Hr. Pantoful era legat cu șireturi, asemănător modului în care amerindienii își fixau mocasinii, iar grecii și romanii – sandalele. În mod similar, strămoșii noștri își legau opincile.

În secolul al XIII-lea, șireturile aveau deja capete conice, care ușurau trecerea prin găuri. Există chiar ipoteza că, în secolul al XV-lea, Cristofor Columb, ajuns în Cuba, a vândut insularilor capete de cupru de la șireturi în schimbul unor lingouri de aur. Femeile insulei purtau aceste mici tuburi de cupru înșirate pe sfori subțiri, ca bijuterii.

Astfel, istoria șireturilor se întinde pe mii de ani, iar invenția și brevetarea acestora de către Harvey Kennedy nu a fost doar o inovație practică, ci și una extrem de profitabilă, având rădăcini adânci în trecutul omenirii.


Articolul precedentHoroscopul zilei de miercuri, 16 octombrie 2024: Balanțele sunt sfătuite să evite tensiunile inutile, iar Vărsătorii să nu se teamă de schimbări
Articolul următorDupă instalarea panourilor fotovoltaice spitalul din Florești înregistrează economii considerabile

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.