Care dintre domnii Moldovei și-a făcut amanta Doamna Țării?

0
119

Acest personaj a intrat în istorie mai degrabă prin pasiunea sa pentru femeile mult mai tinere decât el, pasiune care i-a băgat în mormânt două soții și l-a făcut să și renunțe la tronul principatului. Era strănepotul lui Vlad Țepeș, dar a fost primul din familia Drăculeștilor și, în consecință, a Basarabilor, care a urcat pe tronul moldovenesc al Mușatinilor. 

Petru Șchiopul, adică Petru al VI-lea pe numele său de domnie, a condus Moldova în patru rânduri: iunie 1574 – noiembrie 1577, decembrie 1577 – februarie 1578, martie 1578 – decembrie 1579, octombrie 1582 – august 1591. A adunat, astfel, circa 12 ani în scaunul domnesc, o perioadă respectabil de lungă pentru acele vremuri tulburi.

Născut la 1534, Petru avea deja 40 de ani când a urcat prima oară pe tron, beneficiind de sprijinul armat al otomanilor după ce plătise sume uriașe de bani marelui vizir Mehmed Sokollu. L-a înlocuit pe Ioan Vodă cel Viteaz, bravul domnitor care, în încercarea de a-și apăra poziția, a înfruntat soldații otomani la Roșcani, dar a fost trădat de boieri și ucis, apoi, în chinuri cumplite.

Deși era privit ca un domnitor bun atât cu boierii, cât și cu poporul, el avea o slăbiciune: îi plăceau femeile tinere și frumoase. De fapt, acest aspect va deveni mai degrabă amănuntul pentru care a rămas pomenit în istorie, decât cine știe ce lupte vitejești date cu dușmanii țării. Așa se face că, deși trecuse deja de 50 de ani, domnitorul n-a mai ținut cont de nevastă și s-a amorezat lulea de foarte juna Irina, care e posibil să fi fost chiar doică de copii domnești.

Fata nu avea mai mult de 15-16 ani la acel moment  – cu aproape 40 de ani mai tânără decât voievodul – și era o femeie de rând, nu din vreun neam boieresc. În plus, ea i-a dăruit chiar și un fiu. Ștefan, încă de pe vremea în care Doamna Maria, soția voievodului, mai trăia. De fapt, se pare că acest amantlâc al soțului și, mai ales, nașterea unui băiat, au băgat-o pe aceasta în mormânt.

Se părea că Petru se poate căsători în voie cu juna Irina, dar exista un mare obstacol: domnitorii nu aveau voie să ia de soție decât femei de neam domnesc, pe când tinerica fată avea o origine absolut modestă. Din această dilemă, Petru a vrut să iasă, abordând problema pieptiș: a decis să renunțe la tron și, cu averea acumulată, să trăiască în tihnă alături de Irina și fiul lor.

Citește articolul integral pe newsweek.ro


Articolul precedentDe ce sticlele de vin au o scobitură pe fund: un detaliu cu multiple utilități
Articolul următorSfaturi pentru îngrijirea orhideelor în sezonul rece
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.