Dealul rromilor din orașul Soroca se confruntă cu problema depozitării deșeurilor de mai mult timp. Pe lângă cetățeni de etnie rromă responsabili, avem și dintre cei care se eschivează să plătească pentru transportarea gunoaielor. Despre aceasta ne-a comunicat angajata Direcției Gospodărie Locativ Comunală, Ludmila Parasie, responsabilă de sectorul respectiv. Specialistul a îndemnat mai multe familii de rromi să plătească pentru aceste servicii în timpul unui raid inițiat de către unul din cei mai activi veterani din localitate, Vasile Popușoi, cărora ne-am alăturat şi noi.
Veteranul se arătă indignat de faptul că atât autoritățile, cât și sorocenii, indiferent de etnie, “nu își duc lucrul până la capăt”. Domnul Popușoi a atras atenția noastră la buruianul care crește haotic pe strada Vasile Stroiescu, chiar lângă casele rromilor. “Din păcate, ogrăzile lor nu se compară cu starea drumului”, a precizat domnul Popușoi, care spune că îl doare inima din cauza nedreptății și dezordinii pe care o vede în jurul său.
În timpul raidului, cetățeanul a arătat în dreptul tomberoanelor de pe strada V. Stroiescu care sunt doar pe jumătate pline. Ludmila Parasie a spus că de multe ori deșeurile sunt aruncate în preajmă sau la câțiva metri depărtare de urne.
O altă problemă care ar fi un subiect util pentru ședințele Consiliului orășenesc ar fi redirecționarea apei care se scurge pe străzile din oraș în timpul precipitațiilor. “Nimeni nu se gândește să îndrepte apa care curge haotic prin oraș când plouă”, reiterează cu gravitate în glas, domnul Popușoi.
Sergiu Valeriu Ghilețchi, ofițer principal de sector, care de asemenea s-a alăturat raidului, a remarcat în urma vizitei la râpa de gunoaie din dealul rromilor, faptul că aceasta a fost curățită de mai multe ori. “Din păcate, problema este în mentalitatea moldoveanului. Pe această temă au fost inițiate mai multe campanii de informare, inclusiv noi când vedem că cineva aruncă deșeuri în locuri neautorizate luăm măsurile de rigoare”, a accentuat ofițerul.
“Pentru transportarea deșeurilor se plătește 10 lei lunar pentru o persoană. Mașina care colectează deșeurile curăță containerele de două ori pe săptămână. Avem vreo 40 de urne în sectorul din deal al Sorocii pentru colectarea deșeurilor. Sunt cetățeni care se tem să plătească pentru aceste servicii”, a declarat responsabila de la Direcția Gospodărie Locativ Comunală, Ludmila Parasie.
Specialistul spune că nimeni nu dorește ca urna să fie amplasată chiar sub gardul său. Pe lângă aceasta, doamna Parasie ne-a spus că sunt rromi care se eschivează de la plata pentru aceste servicii, dar sunt și cetățeni rromi responsabili, care își onorează obligațiile față de stat. Ea ne-a mai mărturisit că lucrul cu rromii este dificil, astfel încât, nu toți reacționează pozitiv atunci când vine vorba de o plată oarecare.
Menționăm că inspecția ecologică în oraș este inițiată de către un membru al Organizației Veteranilor, care până în acest moment a efectuat vizite în mai multe sectoare ale orașului, prin care a încercat să atragă atenția autorităților și cetățenilor asupra celor mai stringente probleme ale localității, sfaturi și opinii care sperăm să nu fie trecute cu vederea.