Între satele Mândâc şi Cotova, din raionul Drochia, acum mai bine de un secol a început construcţia unui conac de toată frumuseţea. Boierul de origine poloneză Kaetan Ohanowicz şi-a ales acest loc pentru viitoarea sa reşedinţă impresionat de frumuseţea şi liniştea de aici. Clădirea cu două niveluri are o arhitectură deosebită de cele ale nobilimii locale şi a fost proiectată de celebrul arhitect Alexandru Bernardazzi.
Edificiul, ca şi tot complexul de aici, are mai multe enigme şi legende, pe care le poţi auzi de la localnici. Se crede că boierul, superstiţios din fire, nu ieşea niciodată pe unde a intrat, bă că ar fi avut unele ieșiri subterane spre parc. Ce se știe sigur este că în lacurile vilei s-a adus pentru prima oară în Basarabia crapul oglindă.
Şi astăzi poate fi admirată aleea cu fagi, podeţul ce se întinde peste un pârâiaş, dar odată ce te adânceşti tot mai mult în parc zăreşti ascuns într-un colţ al său şi cavoul familial. Construcţia inedită din piatră de gresie se aseamănă cu un templu antic greco-roman în miniatură. Cu patru coloane dorice la intrare, acesta a ademenit zeci de căutători de comori şi vandali, care desigur că nu aveau ce găsi aici.
Legenda spune că boierul și conacul său au fost blestemate de mama unei fete din Mândâc, cu care acesta avusese o relație, și apoi a abandonat-o însărcinată. Mai sunt și alte istorii pe care le puteți afla de la localnici.
Plimbându-te astăzi prin parc, abia mai întrezăreşti una dintre cele mai frumoase vile din Basarabia de altădată. Complexul „Vila cu parc Mândâc” este filială a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău și rămâne în așteptarea vremurilor mai bune, dar nu se știe cât timp va mai rezista.