Ministerul Mediului și Agenția „Apele Moldovei”: “Lacul de acumulare Nistrean asigură un volum suficient de apă”

0
143

“Referitor la imaginile apărute în spațiul public, care arată fluviul Nistru filmat în zona orașului Hotin, Ucraina, Ministerul Mediului și Agenția „Apele Moldovei” anunță că Republica Moldova nu este și nu va fi afectată de aceste fenomene hidrologice deoarece scurgerea pe teritoriul țării este compensată din lacul de acumulare Nistrean ce asigură un volum suficient pentru acoperirea necesității atât pentru alimentarea cu apă a populației cât și menținerea condițiilor de viață din ecosistemele acvatice.

Situația prezentată în imaginile video s-a creat din cauza deversărilor din lacul de acumulare Nistrean în perioada aprilie-mai, a debitelor mici cauzate de lipsa precipitațiilor în munții Carpați și revenirii fluviului Nistru în albia sa naturală în această regiune.
Pe acest subiect Agenția „Apele Moldovei” este permanent în contact cu instituțiile de resort din Ucraina” se spune în comunicatul Ministerului Mediului.

Amintim că o secvență video filmată pe malul Nistrului și postată pe rețelele de socializare, ne alarmează în privința stării în care se află fluviul din care bem și noi apă. În imaginile filmate în satul Braga (Ucraina), aflat vis-a-vis de Cetatea Hotin, Nistrul aproape că nu mai are apă. “Este groaznic, nu am mai văzut așa ceva în viața mea. Oameni, ce se întâmplă?” se aude după cadru vocea femeii care filmează.

Ca să verificăm informația am sunat aleatoriu la câteva instituții din zonă. În administrația Cetății Hotin ne-au confirmat informația că Nistrul este mult mai îngust, și că de fapt el acum curge prin albia veche, cea de până la construcția barajului de la Novodnestrovsk. La Hotelul “Dnestr” din satul Jvaneț, aflat ceva mai sus de Braga, unde au și fost filmate imaginile, ne-au confirmat autenticitatea secvențelor video.

Activistul de mediu Ilya Trombitsky ne-a spus referitor la această secvență video că motivul ar fi suprautilizarea apei pentru crearea energiei electrice. El a avertizat de această situație încă acum două săptămâni, printr-o postare pe Facebook în care menționa că: “Lucruri ciudate continuă să se întâmple pe Nistru. Evacuarea apei din lacul de acumulare de la Dnestrovsk este din nou mare, deși nivelul apei a ajuns deja la un nivel extrem de scăzut – 115 m – față de nivelul obișnuit pentru această perioadă de 118-119 m. Probabil, acest lucru se explică prin criza energetică din Ucraina. Dar astfel de evacuări unice oricum nu rezolvă problema deficitului de energie. În absența ploilor în viitorul apropiat în Carpați, acest lucru înseamnă în mod clar lipsa apei în lunile iulie-septembrie, chiar și pentru alimentarea cu apă potabilă a Chișinăului și Odesei. Rămâne doar să sperăm la condiții meteorologice favorabile. Cred că în această chestiune trebuie să se facă ordine urgent la nivel transfrontalier!”.

Situația rămâne gravă, căci Nistrul este cea mai importantă sursă de aprovizionare cu apă pentru milioane de oameni de pe ambele maluri ale sale.

CITEȘTE ȘI:


Articolul precedentConcursul raional ”Elevul Anului” și-a desemnat învingătorii / VIDEO
Articolul următorScandal în sat și pe Facebook: Cine este adevăratul Tuzic?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.