Pregătirile de Paște sunt în toi în familia Angelei Aman din Hristici / VIDEO

0
323

Femeile de la țară mai păstrează tradiția calendarului creștin, în care fiecare zi a săptămânii Patimilor are semnificație aparte. La Hristici, în Miercurea Mare sau Seacă, cum i se mai spune prin partea locului, gospodinele dedică ziua pentru „a lumina” casa și a pregăti o parte dintre bucatele de pe masa de Paște.

Angela Aman locuiește împreună cu mama sa Feodora, așa cum femeile au început lucrul de dimineață, cu două perechi de mâini, curățenia prin casă și curte repede a fost isprăvită.
Femeile au purces la pregătirea celor necesare pentru vopsirea ouălor. Din vechime se consideră că ouăle adunate în această zi nu se vor strica mult timp. Iar tradiția satului este ca femeile să vopsească ouăle în coajă de ceapă.

„Mâine este Joia Mare și vom vopsi ouăle cu culorile cele mai frumoase, roșii,
mai naturale, cu verdeață. Astăzi, în ajun, vom pregăti pentru mâine, ouăle care le-am strâns de la găinușă și vom arăta cum va merge procesul pentru pregătirea ouălor în ziua de Paște. În primul rând, le spălăm bine ca să fie curate… Din copilărie ne aducem aminte de o tradiție foarte frumoasă lăsată de la părinți, atunci când vopseam ouăle roșii, unul alb, unul roșu și ne spalam dimineața după ce sfințea mama pasca, coșul plin cu diferite dulciuri, cu ouă roșie, veneam acasă și cu apă sfântă ne spălam cu ouă roșu pe obraz, cu un ou alb pe alt obraz, ca să fim rumeni, și ne arunca câte un bănuț la fundul vasului, ca să fim bogați, să fim curați și să ne lumineză viața mai departe… În apropierea sărbătorilor de Paști, suntem o familie numeroasă: copii și nepoți. Vopsim în jur la 50-60 de ouă, poate chiar și mai mult. Se folosesc la sfințit, chiar și la masa de sărbătoare pe care o sărbătorim 3 zile la rând și tot așa înainte, până la Paștele Blajinilor, care vine peste o săptămână. Este o tradiție pe care copiii o adoră”, ne-a spus Angela Aman, gospodina casei.

Articolul precedentPe data de 2 iunie, la Soroca va avea loc tradiționalul Festival-Concurs „Fanfara Argintie”
Articolul următorCum au fost folosiți cei 30 de arginți cu care Iuda l-a trădat pe Iisus

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.