Duminica Floriilor sărbătorită la Muzeul-pensiune „La Alba Căsuță” din Chetrosu / GALERIE FOTO

0
312

Tradițional, ultima duminică dinaintea Paștilor este sărbătorită Duminica Floriilor. O sărbătoare de zile mari a găzduit Muzeul-pensiune „La Alba Căsuță” din satul Chetrosu, primind cu sufletul deschis oaspeți dragi.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport, șefă Cristina Țurcanu, în parteneriat cu Lidia Bubulici, fondatoarea Muzeului „La Alba Căsuță”, având drept scop promovarea sărbătorilor creștine, dar și a turismului rural.

Sărbătoarea a fost onorată de prezența oaspeților: Vasile Cemortan, președintele raionului Drochia, Aliona Eșanu, primara satului Chetrosu; reprezentanți ai Protopopiatului de Drochia: Protoereu Mitrofor Pavel Vuluță, de la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Drochia, Părintele Eugen Foalea de la Biserica din s.Chetrosu, Părintele Ioan Novac, de la Biserica s.Țarigrad, ierodiaconul Afanasii Bîrnaz, de la Mănăstirea s. Nicoreni, care au binecuvântat sărbătoarea după tradiția creștinească.

Un cuvânt de salut și mesaj de felicitare a adresat Cristina Țurcanu, șefa Direcției Cultură, care a menționat despre importanța acestei sărbători pentru toți creștinii, menționând despre contribuția notorie a dnei Lidia Bubulici, la edificarea acestui muzeu-pensiune, dar și despre colaborarea frumoasă în promovarea turismului rural.

Mesaje de felicitare cu prilejul sfintei sărbători au adresat președintele raionului, Vasile Cemortan, care în semn de respect și apreciere pentru efortul de a păstra și promova patrimoniul cultural național a oferit doamnei Lidia Bubulici diplomă de gratitudine.

Cu mesaj de aleasă recunoștință a venit și doamna primară a localității de baștină, Aliona Eșanu, mulțumind fondatoarei muzeului pentru muncă dedicată și sacrificiu în edificarea și valorificarea patrimoniului muzeal, dar și pentru efortul și dragostea necondiționată pentru copiii, pe care-i crește, oferindu-le zi de zi grija părintească. Un gest cu adevărat emoționant a fost macheta Albei Căsuțe, oferită ca donație muzeului din partea unui grup de elevi de la LT „Ștefan cel Mare”, ghidați de profesoara și coordonatoarea proiectului Daniela Buimestru.

Programul artistic a fost susținut de mici talente din localitate, în recital cu Elizabeta Triboi, Porcescu Iuliana și Augustina, Mihai Furtuna, dar și talentatele interprete Angelina Ataman, Iana Filip și ansamblul „Gloria” de la IP Gimnaziul „Ion Creangă” s.Țarigrad, conducător artistic Dana Berezovschi, Centrul de Creație a Copiilor Drochia. Un program impresionant de cântece pascale au prezentat: ansamblul folcloric „Altița”, conducător Lucia Rotaru; Ceata de bărbați „Buciumul”, conducător Alexei Pînzari și ansamblul folcloric „Busuioc”, conducător artistic Galina Pavalencu. În cadrul programului Mădălina Țurcanu de la LT „Mihai Eminescu” din orașul Drochia a atins struna sufletului, cu memorabila poezie „Ștergarul” de Costache Ioanid.

Programul a fost moderat cu mult har de talentații Daniel Furtuna și Ilinca Bunescu, elevii Gimnaziului „Bunescu Dumitru” din localitate, care au impresionat prin mesajul transmis publicului, evoluând și în calitate de interpreți.

Lidia Bubulici a mulțumit oaspeților prezenți la sărbătoare, îndemnându-i să viziteze Muzeul- pensiune „La Alba Căsuță” și să-și delecteze privirea cu cele mai selecte opere de artă și artizanat, mostre muzeale, adunate cu drag în colecția inedită. A fost o zi plină și frumoasă, condimentată rafinat cu cântece pascale, cu bună dispoziție și dragoste de sărbătorile creștine, care au fost un bun prilej de a spune cu certitudine, că Duminica Floriilor a lăsat în sufletul fiecăruia clipe de neuitat și împlinire sufletească.

Se spune că Domnul nostru Iisus Hristos, când a intrat, după învierea lui Lazăr, în Ierusalim, a fost întâmpinat cu ramuri verzi de arbori și mai ales de finic. Amintirea acestei intrări sărbătorești, biserica ortodoxă o serbează în fiecare an în ziua de Florii. Deoarece pe teritoriul românesc nu cresc finici, românii întrebuințează rămurele verzi de salcie. În ajunul Floriilor, pălimarul, împreună cu câțiva oameni, aduce mai multe brațe de ramuri de salcie. A doua zi dimineață preotul le liturghisește, nemijlocit după ce a citit Sfânta Evanghelie la utrenie.

Fiecare creștin, cum intră în biserică și sărută icoana de pe tetrapod, ia una, cel mult două
sau trei rămurele de acestea și le ține cu cea mai mare evlavie în mână, iar după liturghie
fiecare credincios se duce cu salcia acasă, așezându-le după icoane sau în alt loc din casă.

Delia DUMITRESCU


Articolul precedentFC Racovăț a câștigat „Cupa președintelui raionului Soroca” la mini-fotbal
Articolul următorPrimarul de Soroca, Lilia Pilipețchi, a participat la ședința extinsă a Consiliului de administrare a Congresul Autorităților Locale din Moldova

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.