Top 10 cele mai periculoase mituri despre centurile de siguranță

1
199
Photo by Milan De Clercq on Unsplash
Photo by Milan De Clercq on Unsplash

Vă propunem cele mai întâlnite mituri despre centurile de siguranță care, deși pot părea credibile pentru unii, dar care sunt contrazise de fapte și statistici. Unul dintre cele mai convingătoare argumente este că aproximativ 70% dintre persoanele salvate în urma accidentelor își datorează viața centurilor de siguranță.

Mitul nr. 1. Centura împiedică ieșirea rapidă din mașină în caz de accident, de exemplu, într-o mașină care arde sau care se scufundă. Este greu de luat în serios un astfel de tip de accidente, deoarece acestea au loc în mai puţin de 10% dintre cazuri. Centurile automobilelor moderne se decuplează foarte uşor în doar o secundă şi printr-un singur click.

Mitul nr. 2. La viteze mici, nu este necesar să vă cuplați centura de siguranță

Da, într-un accident la 30 km/h nu veți muri, dar veți suferi leziuni grave. Dar dacă și mașina care vine din sens opus circulă cu aceeași viteză? În cazul unui impact frontal, la viteza de 50 km/h, greutatea unei persoane crește până la trei tone. Deci, șoferul neprins în centură își va sparge capul de parbriz și în nouă din zece cazuri va muri. După statistică, 80% dintre toate accidentele au loc la viteză mai mică de 65 km/h

Mitul nr. 3. Un adult cu centură poate ține un copil în brațe nesecurizat

Chiar și în cazul unui impact la 30 km/h, copilul cu o greutate de 7 kilograme va aluneca sigur din brațele adultului, deoarece asupra copilului va acționa o forță de 135 de kilograme. Mai mult decât atât, dacă nu veţi cupla centura de siguranţă îl veţi strivi cu propriul corp.

Mitul nr. 4. Nu aveți nevoie de centuri pentru distanțe scurte

Statisticile arată că în 75% din cazuri, accidente legate de decesul șoferului pe șosea survine  într-o rază de 40 km de la locul de trai al celui de la volan, iar unele accidente au loc îndată după pornirea automobilului. Au fost cazuri când oamenii au fost implicați într-un accident după ce au parcurs doar 10 metri. Nu vă formaţi obiceiul de a cupla centura după ce aţi pornit sau în timp ce sunteţi deja în mişcare.

Mitul nr. 5. Pasagerii de pe bancheta din spate a mașinii nu trebuie să-și pună centura

Acest lucru este periculos nu numai pentru pasagerul nepăsător. Șoferul prins în centură poate fi ucis chiar și de un copil neprins, care sare din banchetă.

Mitul nr. 6. Cel mai sigur loc din mașină este în spatele șoferului

Unii cred că stând în spatele șoferului nu este necesar să te prinzi cu centura. Statisticile accidentelor, într-adevăr, confirmă că locul cel mai sigur este mijlocul din spate: este cu 16% mai sigur decât orice alt loc din mașină. Cu o mențiune: dacă pasagerul este prins în centură. În caz contrar, pasagerul locului central este cel care are cea mai mare probabilitate de a fi catapultat prin parbriz în cazul unui accident.

Mitul nr. 7. În caz de accident, este mai bine să fii aruncat din mașină

Atât șoferului, cât și pasagerului aruncat din mașină le este oferită o șansă de a-și salva viața – una din 100. Majoritatea pasagerilor aruncaţi din automobile îşi găsesc sfârşitul fiind striviţi de alte maşini sau loviţi cu capul de asfalt/alte obiecte dure. Procentul celor care supravieţuiesc în aşa condiţii este foarte mic.

Mitul nr. 8. Dacă mașina are airbaguri, nu este nevoie să puneți centura

Acest mit este încurajat de producătorii auto, care în anii ’60 și ’70 promovau airbagurile ca o posibilă alternativă la centuri. Cea mai sigură cale este de a merge cu centura de siguranță într-un vehicul echipat cu airbaguri. Dispozitivul airbag protejează șoferul și pasagerii de lovituri puternice în cazul unui impact, însă centura evită riscul ca persoanele care o poartă să se miște din scaun în caz de accident rutier. Dacă airbagul se declanșează, iar persoanele din mașină nu poartă centura este foarte grav. Mai mult, unele mașini sunt proiectate astfel încât airbagul să se declanșeze doar dacă centura de siguranță este purtată.

 Mitul nr. 9. Centura de siguranță poate provoca leziuni în caz de accident

Centura poate fi într-adevăr cauza unei leziuni. Este vorba despre leziunile la nivelul coloanei cervicale, deoarece în timpul frânării bruște corpul continuă să se miște înainte din inerție. De asemenea, poate provoca arsuri sau, de exemplu, poate frânge clavicula, dacă nu este reglată corect, lucru care se întâmplă adesea atunci când copiii sunt legați cu centura de siguranță calculată pentru un adult. Cu toate acestea, în comparație cu leziunile pe care le previne, astfel de consecințe ale folosirii centurilor de siguranță nu merită

Mitul nr. 10. Centurile de siguranță sunt incomode

Asta e la fel ca și cum ai spune că este mai comod să mănânci cu mâinile pentru că apoi nu trebuie să speli lingura. De fapt, obișnuința de a te lega în mașină trebuie cultivată încă din copilărie. În acest caz, persoana care nu este legată simte un disconfort psihologic din lipsa centurii.


Articolul precedentCum usuci hainele fără uscător chiar şi pe ninsoare sau ploaie. O gospodină a dezvăluit trucul ei
Articolul următorMeteo, 29 ianuarie 2024: început de săptămână fără precipitații și cu temperaturi peste media perioadei

1 COMENTARIU

  1. Centura de siguranță trebuie purtată obligatoriu peste tot și în oraș și în afara orașului nu contează distanța parcursă și nici nu contează locul care îl ocupăm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.