Fii puternic informat: educație împotriva dezinformării pentru tinerii din Volovița și Vasilcău

0
249

    În lumea de astăzi , oamenii indiferent de vârsta, fie elevi fie bunici- petrec foarte mult timp pe internet în special pe rețelele de socializare. Internetul după cum știm cu toții este o sursă imensă de stocare a informațiilor, însă nu suntem niciodată siguri  de calitatea acestora, adică de faptul dacă sunt ele adevărate  și utile pentru noi sau nu.

Anume din aceste considerente  este important ca oamenii, adică consumatorii acestor informații  sa aibă o viziune corectă, capacitate de a analiza si  distinge informațiile de dezinformări, sterile  false de cele adevărate.

Scopul proiectului “Fii puternic informat” implementat de către AO “Aripile Dumbravei” din Volovița este de a sprijini lupta împotrivă dezinformării  precum și dezvoltarea abilitaților de gândire critică, adică a abilitaților de a analiza informațiile, calitatea acestora, proveniența , veridicitatea acestora. Toate acestea presupun o metoda de educație numita educație mediatica sau alfabetizare media cum am putea sa ii mai spunem.

„Tu alegi – Manipulare sau informare!” Acesta este slogan-ul teatrului social pregătit și prezentat de către elevii din gimnaziul Volovița în cadrul proiectului.  Scopul acestuia este să prezinte viziunea tinerilor asupra problemei dezinformării și manipulării, termeni ce devin din ce în ce mai cunoscuți în rândul consumatorilor de informații. Jocul de rol, discuțiile, abordarea problemei din diferite unghiuri este o modalitate eficientă de implicare care încurajează tinerii să ia atitudine, să își apere interesele și să dezvolte abilitatea de a analiza și a  găsi soluții reale pentru o confruntare cu dilemele existente. Până azi teatrul social al fost prezentat atât în elevilor din  gimnaziul ”Alexandru Lupașco” din localitate cât și tinerilor din Vasilcău.

Activitatea este realizată datorită proiectului regional „Reziliența societății civile și răspunsul mass-media la războiul din Ucraina”, finanțat de Uniunea Europeană/ European Union in the Republic of Moldova și implementat în parteneriat cu Prague Civil Society Centre și Netherlands Helsinki Committee. European Union in the Republic of Moldova European Union in the Republic of Moldova

  Ana Șoimu, profesoară, gimnaziul ”Alexandru Lupașcu” s. Volovița

Articolul precedentCreștinii din Chetrosu îl sărbătoresc pe sfântul ierarh Nicolae / VIDEO
Articolul următorSondaj: Ce credeți despre începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.