Chiar dacă rezultatele alegerilor locale generale din această toamnă sunt catalogate diferit de formațiunile participante la scrutin, unii punând accentul strict pe factorul aritmetic, iar alții pe calitatea din spatele cifrelor, un lucru pare incontestabil: până la viitoarele alegeri, prezidențiale și parlamentare, mai există destul timp pentru a trage concluziile de rigoare, a linge rănile, a fortifica forțele sănătoase și, obligator, a suda construcțiile care cândva păreau beton, dacă, Doamne ferește, nu este prea târziu.
Până când unii rămân în expectativă și se gândesc cum să procedeze fără a știrbi din propriile principii și orgolii și pentru a-și păstra „verticalitatea” și „rânza întreagă”, președinta Maia Sandu a făcut primul pas în ceea ce privește consolidarea societății în fața unor pericole iminente, mai cu seamă când este vorba de păstrarea vectorului extern și anihilarea forțelor revanșarde. Or, Forumul Primarilor, cu genericul „Viitorul administrației publice locale”, organizat sub egida doamnei președintă, nu a fost un simplu „club de discuții” sau o dorință de a cuprinde necuprinsul, dar un veritabil pas făcut de doamna Sandu în întâmpinarea celor de care depind, în mare măsură, rezultatele viitoarelor alegeri. Cum și era de așteptat, nu toți primarii au răspuns „PREZENT”, dar reprezentanții a circa 700 de localități, cu peste 580 de comune și orașe, înseamnă, cu siguranță, o forță care nu trebuie neglijată. De altfel, ar fi fost prea frumos să vină la Forum toți primarii, dar oricum chemarea comuniștilor și socialiștilor de a boicota „…spectacolul propagandistic rușinos, consacrat debutului campaniei prezidențiale a lui Sandu” (dacă mergem după logica lor și dat fiind faptul că la noi au loc alegeri în trei ani din patru, autoritățile ar trebui să stea mai mult cu mâinile în sân pentru a nu fi învinuite de acțiuni propagandistice), a fost auzită de puțină lume și acest fapt este dătător de speranță. Discuțiile despre modernizarea localităților din Republica Moldova, importanța consolidării parteneriatului între nivelurile administrației publice, evidențierea rolului-cheie al primarilor în dezvoltarea comunităților, majorarea salariilor primarilor, viceprimarilor și secretarilor de consilii sau lansarea unui nou apel pentru programul „Satul European” au fost, de bună seamă, cap de afiș, dar mai important mi se pare faptul că doamna președintă a dat un semnal clar — a venit timpul ca Racul, Broasca și Știuca, indiferent de culorile lor politice, să tragă în aceeași direcție.
Acum este foarte important ca astfel de acțiuni consolidatoare să aibă continuitate și să nu fie organizate doar din când în când, în format de „campanie”. Adică, parafrazându-i pe Dodon și Voronin, mai dă Doamne astfel de „spectacole propagandistice”! Să zicem, cât de oportun ar fi un Forum al liderilor politici de dreapta, care râvnesc cu orice preț să iasă în față și să toarne benzină pe foc, în loc să lase ambițiile și frustrările pentru alte vremuri. Nu de alta, dar mai mulți formatori de opinie, unii dintre ei cu antecedente la guvernare, cu pufușor pe botișor și cu un trecut mai dubios, au cam luat-o razna și se complac în rolul de „chei de biserică”. Pe de altă parte, acest Forum a fost tardiv, fiindcă oamenii chiar au nevoie de comunicare și de o reflectare reală a lucrurilor, dar nu de sperietori și de tirajare a minciunilor. Nu de alta, dar viața care, în mod normal, este vărgată, noi o prezentăm mai mult în culori sumbre. Vă ziceam cu altă ocazie că la o emisiune informativă de la un popular post TV am numărat, în una din zile, 23 de știri cu tentă negativă și doar două „neutre”, și acelea legate de tematica sportivă. În această ordine de idei, mai sper că Serviciul de presă al președinției și nu numai își va face treaba cum trebuie și va fi o portavoce a instituțiilor de unde primesc bani. Priviți, bunăoară, cât de vocali și omniprezenți sunt purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Pescov sau trubadura Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova! Și acum, știe cineva cine sunt omologii lor de la instituțiile similare din Chișinău? Ce-i drept, situația este salvată, cumva, de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, dar este prea puțin…
În fine, Forumul Primarilor, rezultatul principal al căruia nu este, în opinia mea, majorarea salariilor edililor locali, poate și trebuie să fie o primă „rândunică” în consolidarea societății și construcția de poduri dintre autorități și comunitate, oricât de academic și de „comunist” ar suna acest deziderat. Foarte multe însă depind și de faptul care vor fi concluziile summit-ului european care s-a desfășurat zilele acestea. Dumneavoastră cunoașteți deja care a fost votul.