Starea accidentară din teritoriul țării şi totodată din teritoriul raioanelor Soroca şi Floreşti, unde în perioada a 11 luni ale anului curent au fost înregistrate 82 accidente rutiere soldate cu decesul a 15 persoane şi traumatizarea altor 83 persoane este foarte alarmantă, informează Regimentul de patrulare Nord al Inspectoratului Național de patrulare al IGP.
Doar în primele 10 luni ale anului curent, în urma accidentelor rutiere pe teritoriul raionului Soroca au decedat 8 persoane, față de 4 persoane decedate în accidentele din aceeași perioadă a anului 2018.
Cauzele frecvente de comitere a accidentelor rutiere sunt: starea de ebrietate la volan, depășirea limitei de viteză şi viteză ne adecvată condițiilor rutiere, încălcarea regulilor de manevrare, oprirea şi staționarea contrar prevederilor Regulamentului circulației rutiere.
Astfel, Regimentul de patrulare Nord al INP vine cu recomandări pentru buna desfășurarea a măsurilor preconizate de fiecare în timpul sărbătorilor de iarnă:
- Respectați cu strictețe semnificația indicatoarelor şi îndrumările agenților de circulație!
- Nu urcați la volan, dacă ați consumat băuturi alcoolice! Conduceți cu multă atenție şi răbdare! Respectați ceilalți participanți la trafic.
- Cetățenilor moldoveni care s-au întors acasă, le reamintim că legislația în domeniu este la fel de fermă şi în Republica Moldova, iar regulile de circulație trebuie respectate oriunde s-ar deplasa.
- Pietonii surprinși și accidentați ca urmare a traversării prin locuri nepermise sau a nerespectării altor obligații stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condițiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulația prin acel sector.
- Traversați străzile numai pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor ,,Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare numai la culoarea verde!
- Siguranța rutieră este o prioritate națională. Oamenii trebuie să conștientizeze că siguranța traficului rutier, reprezintă şi siguranța lor.
În perioada 25 decembrie 2019 — 09 ianuarie 2020, elevii se vor afla în vacanța de iarnă.
În acest context, poliția de patrulare va desfășura, în colaborare cu organele administrației publice locale, razii care au drept scop prevenirea şi combaterea delicvenței juvenile, traumatismului în rândul copiilor, a infracțiunilor comise împotriva lor, dar și asigurarea securității copiilor în perioada vacanței de iarnă.
Pentru a preîntâmpina orice eveniment negativ, poliția recomandă părinților:
- Să nu lase fără supraveghere copiii;
- Să informeze copiii ce să facă în caz că se rătăcesc și să cunoască: numele complet al părinților, numărul de telefon al acestora, precum și adresa unde locuiesc.
- Explicați-le copiilor Dvs. potențialele riscuri la care se pot expune și măsurile de prevenire ale acestora, precum:
- Să nu lege prietenii cu persoane care manifestă un comportament dubios;
- Să fie prudenți cu persoanele recent cunoscute sau cunoscute întâmplător;
- Să nu primească cadouri sau bunuri de la persoane necunoscute;
- Să se joace în locurile special amenajate și nu pe carosabil sau în apropiere de acesta.