0
127

COVID-19: Mit și realitate

  Miturile precum COVID-19 nu există, autoritățile falsifică datele statistice sau noul coronavirus îşi pierde din putere, devin cu atât mai toxice cu cât ajung să fie crezute de mai mulți oameni. Cei care neagă gravitatea bolii și susțin teoriile conspiraționale au devenit din ce în ce mai vocali și au reușit să convingă o parte a populației că situaţia nu este atât de alarmantă și că recomandările medicilor sunt excesive. În acest număr al Buletinului Informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale își propune să combată 10 mituri despre COVID-19.

 

Mitul nr 1: COVID-19 nu există.

Dezmințire: Din păcate, pandemia de COVID-19 este o realitate care a afectat peste 18 milioane de oameni din lume și a curmat viața la aproape 700 de mii. Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care pot provoca boli la animale sau oameni. Cel mai recent coronavirus descoperit provoacă boala COVID-19. Noul virus are o perioadă de incubaţie de până la două săptămâni, iar contagierea este posibilă în timpul acestei perioade, ceea ce înseamnă că infectarea poate să aibă loc chiar şi înainte de apariţia simptomelor.

Mitul nr. 2: Nu se moare de COVID-19.

Dezmințire: Studiile arată că infecția cu noul coronavirus nu afectează doar plămânii, dar mai multe organe. Se produc micro-tromboze, ce duc inclusiv la necroze și la incapacitate funcțională la nivelul plămânilor, cordului, rinichilor și chiar al sistemului nervos. În foarte multe cazuri, efectele sunt foarte serioase, iar recuperarea este una de durată.

Mitul nr. 3: Autoritățile falsifică datele statistice, iar numărul îmbolnăvirilor este mai mic. Personalul medical a mituit familii pentru ca în certificatul de deces al rudelor să fie trecută în mod fals infecția cu COVID-19 drept cauză a morții.

Dezmințire: Zilnic, autoritățile prezintă numărul de cazuri noi diagnosticate de laborator și numărul de decese, care la fel sunt confirmate prin teste de laborator. Nicio persoană căreia i se fac teste repetate pentru a verifica eficacitatea tratamentului nu este raportată ca fiind pozitivă, mai mult decât o singură dată, atunci când i s-a stabilit diagnosticul. În Republica Moldova nu este niciun caz documentat care ar confirma că familiile sunt mituite pentru falsificarea certificatelor de deces a rudelor care au murit din altă cauză. În primul rând, un deces de COVID–19 trebuie să fie documentat de un rezultat de laborator pozitiv și de fapt, nu se cere acordul familiei pentru stabilirea cauzei de deces a rudelor – acest aspect este stabilit doar de specialiști.

Mitul nr. 4: Noul coronavirus îşi pierde din putere.

Dezmințire: Dimpotrivă, observăm că transmisibilitatea s-a păstrat chiar și în cazul unei vremi calde și unor temperaturi ridicate. Specialiștii spun că se transmite mai ușor decât la început, după numărul de cazuri înregistrate la nivel global. Iar în ceea ce privește patogenitatea lui, aceasta este condiționată de foarte multe ori și de organismul pe care îl infectează. Însă nu putem să afirmăm că discutăm de o virulență mai mică acum, decât în perioada anterioară.

Mitul nr. 5: COVID-19 afectează preponderent bătrânii. Tinerii nu se îmbolnăvesc și nu pot face forme grave ale bolii și doar bolnavii cronici mor.

Dezmințire: Noul coronavirus a suferit mai multe mutații, ajungând să reprezinte o amenințare serioasă și pentru persoanele sub 40 de ani, deși la început, prima categorie de risc era formată din vârstnici și pacienți cu diverse boli cronice. Vârsta înaintată sau comorbiditățile, precum: boli cardiovasculare, renale cronice, diabet, condiționează adesea o formă mai gravă a bolii, dar există posibilitatea ca și tinerii să facă forme grave. Trebuie să ne protejăm părinții și bunicii în aceeași măsură în care ne protejăm și pe noi.

Mitul nr. 6: Consumul de băuturi alcoolice poate reduce riscul de infectare cu noul tip de coronavirus.

Dezmințire: Consumul de alcool nu sporește capacitățile organismului de a rezista infecției cu COVID-19 și nu tratează boala. Ba dimpotrivă, consumul nociv de alcool dăunează sănătății și prezintă un factor important de risc pentru agravarea bolilor cronice preexistente și în caz de infectare cu COVID-19, maladia decurge mai grav. Soluțiile ce conțin alcool sunt recomandate doar pentru uz extern, pentru dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor contaminate.

Mitul nr. 7: Purtarea îndelungată a măștilor poate provoca intoxicație cu bioxid de carbon și lipsă de oxigen.

Dezmințire: Utilizarea îndelungată a măștilor de protecție poate fi incomodă și ineficientă, deoarece se reduce nivelul de protecție, dacă este umezită sau atinsă frecvent cu mâinile murdare. Cu toate acestea, nu duce la intoxicație cu CO2 și nici deficit de oxigen. Important este că în timp ce purtați o mască de protecție, asigurați-vă să acopere gura și nasul și că este corect ajustată pe față, pentru a vă permite sa fiți protejați și să respirați fără dificultate. Nu reutilizați o mască de unică folosință și schimbați-o întotdeauna imediat ce s-a umezit.

Mitul nr. 8: Tehnologia 5G facilitează transmiterea virusului ce cauzează infecția COVID-19.

Dezmințire: Asemenea declarații aberante și fără temei sporesc riscul de a perturba opinia publică și a crește scepticismul oamenilor față de acțiunile autorităților, de a reduce riscul de transmitere a infecției COVID–19. Lansarea rețelelor 5G este subiect de teorii conspiraționiste de ani buni deja, cu afirmații complet nefondate, precum că ar provoca afecțiuni mintale sau cancer. Adevărul este că tehnologiile 5G NU facilitează răspândirea infecției COVID-19.Coronavirusul este răspândit prin picături respiratorii atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește. Oamenii pot fi, de asemenea, infectați atingând o suprafață contaminată și apoi ochii, gura sau nasul.

Mitul nr. 9: Expunerea la soare sau la temperaturi mai mari de 25 C împiedică răspândirea infecției COVID-19.

Dezmințire: Te poți infecta cu noul coronavirus indiferent de cât de cald este afară sau dacă te expui la soare sau nu. În țările cu temperaturi ridicate se atestă cazuri de COVID-19, inclusiv în Republica Moldova, pe vreme caniculară se depistează destul de multe cazuri de infecție. Da, coronavirusul este sensibil la razele ultraviolet, dar infecția va continua să se răspândească dacă nu sunt respectate măsurile de protecție. Pentru a vă proteja, asigurați-vă că respectați toate măsurile de igienă, păstrați distanța fizică, purtați masca de protecție în locurile aglomerate și evitați să vă atingeți ochii, gura și nasul cu mâinile murdare.

Mitul nr. 10: Antibioticele sunt eficiente pentru tratarea coronavirusului.

Dezmințire: Nu, antibioticile nu funcționează împotriva virusurilor, ci doar împotriva infecțiilor bacteriene. COVID-19 este cauzat de un virus, deci antibioticele nu funcționează. Antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament pentru COVID-19.

 

 

Articolul precedentCONCURS: Participă cu versuri, proză sau eseuri și câștigă premii, dacă ești din raionul Soroca
Articolul următorPe frontul anti-covid: 217 „răniți” și 4 morți
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.