65 de ani – funcționarii publici pot deține funcții de conducere doar până la această vârstă

0
282

Parlamentul a adoptat astăzi modificări la legislația muncii, care au scopul de a spori productivitatea și competitivitatea pe piața muncii, transmite MOLDPRES. Documentul prevede extinderea, de la trei la șase luni, a perioadei de probă pentru toate categoriile de salariați, cu excepția muncitorilor necalificați, în scopul verificării complexe a aptitudinilor profesionale.

De asemenea, a fost simplificată procedura de schimbare a programului de lucru, a contractului de muncă și de transfer la o altă unitate. O altă prevedere a proiectului vizează reducerea, de la o lună la 14 zile, a  termenului minim de aducere la cunoștința salariaților a modificării programului de muncă în schimburi.

Proiectul revizuiește și procedura de restabilire la locul de muncă. Prin urmare, angajatorul va putea decide restabilirea angajatului la locul de muncă sau achitarea unei compensații de concediere.

În scopul asigurării unei previzibilități privind revenirea din concediul de maternitate și cel parțial plătit pentru îngrijirea copilului va fi introdusă obligativitatea de a preaviza angajatorii, cu cel puțin 14 zile înainte de data preconizată de revenire. În cazul în care funcția este ocupată – cu cel puțin două luni înainte de revenire.

La fel, noile modificări se referă  la reglementarea modalității de programare a concediilor anuale și familiarizarea salariaților cu graficul lor. Proiectul mai prevede informarea salariaților despre atragerea la munca suplimentară și creșterea, de la 120 la 240, a numărului de ore suplimentare pe an, cu acceptul angajatului.

În raport cu funcționarii publici, proiectul revizuiește procedura de evaluare a acestora. Astfel, se propune evaluarea semestrială a funcționarilor. Totodată, se prevede că funcționarii publici vor putea deține funcții de conducere doar până la vârsta de 65 de ani.

Documentul vizează și un nou tip de abatere disciplinară, care se referă la îndeplinirea nesatisfăcătoare în mod repetat a sarcinilor.

Documentul, votat în lectură finală, a fost supus mai multor runde de consultări publice la care au participat reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Confederației Naționale a Patronatului și altor asociații. De asemenea, proiectul a obținut avizul pozitiv al partenerilor de dezvoltare.

Articolul precedentScârbă mare pentru baba de la Sadova – Kircorov nu are trecere în Republica Moldova
Articolul următorLa 1 septembrie va intra în vigoare Legea privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.