36 de lucruri pe care un om înțelept încetează să le facă încă din tinerețe!

0
129

 În ritmul agitat al vieții cotidiene e ușor să uiți de ceea ce este cu adevărat important. Astăzi ne propunem să-ți reamintim. Iată 36 de lucruri pe care un om înțelept încetează să le facă încă din tinerețe, scrie eustiu.com

#1. Încetează să faci din țânțar armăsar. Când te frământă ceva, întreabă-te: oare îți vei aminti de acest lucru peste o săptămână, dar peste o lună, dar peste un an? Grijile nu valorează un ban.

#2. Încetează să te compari cu alții. Singura persoană cu care trebuie să te compari ești tu, cel din trecut. Și singura persoană pe care trebuie să o întreci ești tu, cel din prezent.

#3. Încetează să zici: nu pot. Poți să crezi că ești în stare sau nu ești în stare să faci ceva și în ambele cazuri vei avea dreptate. Totul depinde de percepția ta.

#4. Încetează să te temi de greșeli. Omul din greșeli învață. Nu face greșeli doar cel ce stă toată ziua în pat.

#5. Încetează să te gândești la trecut și să-ți faci griji pentru viitor. Ceea ce contează este aici și acum. Trăiește clipa și apreciază puținul pe care îl ai.

#6. Încetează să te lamentezi. Nimănui nu-i pasă de problemele tale. În loc să te plângi, încearcă să le rezolvi.

#7. Încetează să te superi. Viața este prea scurtă ca să o trăim în supărare. Și este trecătoare, indiferent dacă ești supărat pe ea sau nu. De ce să te usuci emoțional din cauza nedreptăților cotidiene, cu care se confruntă toată lumea, când poți să înflorești apreciind ceea ce ai.

#8. Încetează să aștepți. John Lennon spunea că viața e ceea ce ţi se întâmplă în timp ce îți faci planuri. Dacă începi azi, se prea poate să termini mâine.

#9. Încetează să faci totul singur. Unde-s mulți, puterea crește. Nu ezita să ceri ajutor când simți că nu te poți descurca de unul singur.

#10. Încetează să faci totul perfect. Contează să-ți atingi obiectivele, nu să iasă perfect. Tendința spre perfecțiune e o cale sigură către epuizarea emoțională.

#11. Încetează să dai vina pe restul. Tu, și numai tu, ești responsabil pentru tot ce se întâmplă în viața ta. Vrei ca soția să te respecte? Devino bărbatul pe care să vrea să-l respecte. Vrei să ai copii creativi? Fii o mamă creativă. Vrei să ai venituri mai mari? Caută soluții, cu vrutul nu ajungi prea departe. Vrei să fii fericit? Fii! Pur și simplu, fii.

#12. Încetează să faci promisiuni pe care nu le poți respecta. Mai bine să faci mai puține promisiuni, dar să te ții de fiecare dată de cuvânt.

#13. Încetează să gândești negativ. Gândurile negative sunt ca un nor negru ce umbrește soarele. Abia atunci când vei găsi puterea de a risipi norii, vei observa cât de albastru e cerul și cât de călduroase pot fi razele soarelui.

#14. Încetează să mănânci doar pentru că te simți deprimat, plictisit sau dezamăgit.

#15. Încetează să te sfiești. Câte vise nu au fost realizate doar pentru că oamenii nu au avut un strop de curaj la momentul potrivit?

#16. Încetează să invidiezi. Invidia nu face decât să ne otrăvească viața, creând așteptări și scopuri pe care niciodată nu le vom putea realiza.

#17. Încetează să te iei în serios. Bucură-te de viață și distrează-te. Soarta îi iubește pe cei care pot râde de ei înșiși.

#18. Încetează să iei decizii când ești emoționat. Deciziile luate noaptea târziu se spulberă de calmul dimineții care urmează.

#19. Încetează să faci mereu același lucru. E o nebunie să faci același lucru iar și iar și să te aștepți la un rezultat diferit.

#20. Încetează să rabzi. Înainte de a te naște nu ai existat 13 miliarde de ani și nu știm sigur dacă vei exista după moarte. Ai primit acest cadou pe care oamenii l-au numit viață. Și îți irosești cei mai buni ani răbdând un patron bădăran, un soț infidel și un job care îți violează sufletul?

#21. Încetează să cedezi în fața viciilor. Fumatul, băutul, bârfitul, cafeaua, abuzul de medicamente, culcatul noaptea târziu sau, mai bine zis, dimineața devreme etc. Toate aceste deprinderi toxice te fac dependent și trebuie spus verde în față: un om dependent este un om slab.

#22. Încetează să vorbești cu oamenii toxici și cu cei care te trag în jos. Nu te lăsa dus de nas. Nu te implica în conflicte, nu-ți pierde timpul cu certuri și încercări de a-i demonstra cuiva ceva. Nu le oferi plăcerea să-ți otrăvească viața.

#23. Încetează să te gândești la ceea ce spun alții. “Ce o să zică lumea” – e fraza care a ruinat mii de vieții. Nu contează ce o să zică lumea. Lumea mereu zice ceva. Și rareori zice de bine. Nu le permite altora să decidă pentru tine, chiar dacă e vorba de colegi, prieteni, frați, surori sau chiar părinți.

#24. Încetează să tinzi spre control absolut. Viața e imprevizibilă, nu poți controla fiecare proces al vieții tale. Nu poți anticipa spargerea unui pneu, nu poți face culoarea roșie a semaforului să dispară mai repede, nu poți grăbi un avion care întârzie. Dar poți controla reacția ta la micile problemele cotidiene.

#25. Încetează să alegi căi ușoare. Dacă vrei să obții ceva, va trebui să muncești. Alege calea cea grea, pentru că întotdeauna e pustie.

#26. Încetează să te îngropi cu sarcini. Poți câștiga bani, dar nu poți întoarce timpul pierdut. La 70 de ani îți vei aminti de plimbările serale cu iubita, partidele de fotbal cu fratele mai mic și mesele alături de părinți, care încă erau în viața, nu de faptul că erai cel mai bun în departament.

#27. Încetează să mergi de jur împrejur. Fii direct, sincer și deschis, orice ai face.

#28. Încetează să ții totul în tine. Toată lumea vrea să audă din când în când că totul va fi bine. Nu-ți fie teamă să ceri după ajutor când simți că nu te poți descurca de unul singur. Nu o fă pe eroul, chiar și cei mai tari dintre noi au nevoie de suport. Și nu ezita să-i sprijini pe ceilalți, mai ales pe cei mai slabi decât tine.

#29. Încetează să eviți riscurile. Legenda spune că dacă fugi prea tare de riscuri, riști să te trezești cu nimic.

#30. Încetează să-ți renunți la nevoile tale în interesul altora. Unicul defect al oamenilor buni este că sunt buni cu toată lumea în afară de ei înșiși.

#31. Încetează să spui minciuni. Dacă ai obiceiul de a spune minciuni, va trebui să ții minte cui și ce minciună i-ai spus. Dacă ai obiceiul de a te preface, mereu va trebui să joci roluri. Dacă ai obiceiul de a te minți pe sine însuși, mai devreme sau mai târziu, acest balon de săpun se va sparge.

#32. Încetează să încerci să fii pe placul tuturor, pentru că niciodată nu-ți va reuși. Chiar dacă majoritatea oamenilor adoră portocalele, se vor găsi oameni care le detestă. Și asta e firesc.

#33. Încetează să te încrunți. Viața e mai frumoasă atunci când zâmbești. Și tu ești mai frumos când zâmbești. Și cei care te înconjoară devin mai frumoși când zâmbești.

#34. Încetează să te învinuiești. Nu ești dator nimănui cu nimic. Învinuirile sunt ca o datorie pe care nu o ai.

#35. Încetează să te grăbești. Vorba aia – trăiește clipa!

#36. Încetează să complici lucrurile. Viața este mai simplă decât pare la prima vedere. La întrebarea “ce să fac ca să fiu fericit?”, unul din marii înțelepți tibetani a răspuns scurt și laconic: Fii! Pur și simplu, fii fericit!


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedent37 de lecții înțelepte, pe care le învățăm după 50 de ani – Cei ce trăiesc sunt cei ce luptă!
Articolul următorCum arată și cât costă superiahtul pe care nu-l vei vedea niciodată pe Nistru?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.