30 de fapte surprinzătoare despre pisici pe care nu le știai

0
177

Pisicile se numără printre animalele de companie preferate din lume, care reușesc să ne surprindă constant cu micile lor ciudățenii. Iată o listă cu cele mai  fascinante aspecte despre pisici, pe care s-ar putea să nu le cunoști.

  1. Acum 10 mii de ani, în regiunea Orientului Mijlociu, oamenii au domesticit pentru prima dată pisica. Inițial, acestea erau folosite pentru a prinde rozătoare în case și grajduri, dar treptat această utilizare a devenit secundară.
  2. Lupii și câinii diferă între ei de zece ori în diverse caracteristici, însă pisicile sălbatice și cele domestice sunt foarte apropiate. De aici, unii oameni de știință concluzionează că omul antic nu a domesticit pisica sălbatică, ci pisica însăși a venit la oameni pentru a le ușura obținerea hranei.
  3. O descoperire în Cipru demonstrează legătura deosebită dintre omul primitiv și pisică. Arheologii au găsit pe această insulă un mormânt antic în care un om a fost îngropat împreună cu o pisică.
  4. In Egiptul Antic, stapanii caselor ale caror pisici mureau, trebuiau sa isi rada sprancenele, pentru a-si arata suferinta.
  5. Hieroglifele egiptene antice ne oferă motive să credem că în Egiptul antic, cuvântul „miau” însemna pisică. Apropo, locuitorii moderni ai Chinei folosesc și ei sunetul „miau” pentru a se referi la aceste animale de companie.
  6. Creierul unei pisici cântărește aproximativ 30 de grame și are o lungime de 5 centimetri.
  7. Pisoii  incep sa se joace incepand cu varsta de 4 saptamani. Ei isi exerseaza “ indemanarea vanatoreasca”, ascunzandu-se si dupa aceea surprinzandu-si mama si fratiorii.
  8. Pisoii se nasc surzi, incepand cu 4 sau 5 zile, acestia incep sa auda anumite sunete, dar abia pe la varsta de 3 luni auzul fin al  acestora va functiona cum trebuie.
  9. Pisicile cântăresc între 2 și 6 kilograme, dar a fost înregistrat un caz în care o pisică uriașă cântărea până la 21 de kilograme.
  10. Stereotipul popular conform căruia pisicile văd bine în întuneric este un mit.
  11. Temperatura corpului unei pisici adulte domestice este de 38-39 de grade Celsius, norma fiind puțin mai mare pentru pui.
  12. Desi este o opinie populara ca pisicile trebuie sa bea lapte, cele mai multe dintre ele au intoleranta la lactoza.
  13. În prezent, există aproximativ 200 de rase de pisici pe planeta noastră: pufoase și fără păr, mari și foarte mici.
  14.  O pisica isi poate roti urechile la 180 grade, fiind ajutata de 32 de muschi care controleaza aceste miscari.
  15. Pisicile sunt de 14 ori mai bune la detectarea mirosurilor decât oamenii, având un simț al mirosului foarte dezvoltat.
  16. Oamenii de știință estimează că în prezent trăiesc aproximativ 600 de milioane de pisici pe glob.
  17. Clerul medieval considera pisicile o manifestare a diavolului și animale care serveau vrăjitoarelor.
  18. Ochii unei pisici sunt de șapte ori mai sensibili decât ai oamenilor atunci când reacționează la lumină. Totuși, sub influența luminii puternice a soarelui sau a luminii intense de la candelabre, ele încep să vadă mai prost, chiar mai rău decât oamenii.
    1. O pisică care cade de la înălțimea unui bloc de 7 etaje este mai puțin susceptibilă să sufere răni grave decât un animal de companie care cade din brațele unui copil. Acest lucru se datorează faptului că, când cade de la înălțime, pisica reușește instinctiv să se rotească pentru a ateriza pe labe.
    2. Într-un minut, o pisică face între 20 și 40 de respirații, iar inima ei bate între 120 și 220 de bătăi pe minut.
    3.  Pisicile isi pot misca maxilarul doar sus-jos, nu si in lateral, ca oamenii.
    4. Cele mai apropiate rude ale pisicii sunt animale sălbatice precum pisica sălbatică de pădure, râsul, tigrul, leopardul, ghepardul și leul. Toate acestea, din punct de vedere biologic, fac parte din familia feline.
    5.  Spre deosebire de noi, pisicile nu simt gustul dulce – ceea ce probabil explica si faptul ca nu prea sunt atrase de el.
    6. Pisica Van din Turcia adoră apă. Această rasă de pisici are blana impermeabilă.
    7. Pisicile își petrec 70% din viață dormind. De exemplu, o pisică de nouă ani este trează timp de trei ani, în restul timpului doarme.
    8. Creierul pisicilor contine aproximativ de doua ori mai multi neuroni decat creierul cainilor. Pisicile au in jur de 300 milioane de neuroni, pe cand cainii au, in jur de 160 de milioane.
    9. Pisicile transpira doar prin pernutele de la picioare.
    10. Europenii și americanii superstițioși consideră întâlnirea cu o pisică neagră un semn rău, în timp ce locuitorii din Australia și Marea Britanie cred, dimpotrivă, că aduce noroc.
    11. O pisică din America a trăit până la vârsta de 38 de ani, fiind înregistrată în urmă cu douăzeci de ani în Cartea Recordurilor Guinness ca cea mai bătrână pisică.
    12. O altă pisică a fost înregistrată în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai lungă pisică. Fără a include coada, lungimea corpului său era de 1 metru și 22 de centimetri.

Articolul precedentFloarea din grădina ta care e, de fapt, otravă. Își schimbă culoarea din verde în galben, apoi în portocaliu
Articolul următorCeaiul de păpădie: elixirul natural pentru sănătate și vitalitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.