25 fapte interesante despre inima umană

0
82
  1. Formarea țesuturilor inimii începe deja în săptămâna a treia a dezvoltării embrionare. La săptămâna a patra, bătăile inimii sunt clar detectabile în timpul unei ecografii.
  2. Ritmicitatea bătăilor inimii este aproape identică cu ritmul valsului.
  3. Inima femeilor bate mai repede decât cea a bărbaților, dar cântărește cu aproximativ 60 de grame mai puțin.
  4. După doar trei minute de contact vizual strâns, inimile îndrăgostiților (bărbat și femeie) încep să bată într-un ritm similar.
  5. În condiții de microgravitație, inima se transformă, micșorându-se și devenind mai rotundă. Totuși, după șase luni în condiții normale, „motorul” revine la dimensiunile și forma sa anterioare.
  6. Funcționarea unei inimi sănătoase poate fi menținută timp de cel puțin 150 de ani.
  7. Țesutul muscular al inimii nu se supune voinței umane, ceea ce înseamnă că nu putem controla direct ritmul bătăilor, dar putem ajuta inima să bată ritmic și să trăiască o viață sănătoasă și lungă.
  8. Structura și principiile de funcționare ale inimii umane sunt aproape identice cu cele ale inimii porcului.
  9. Greutatea medie a inimii este între 250 și 330 de grame. La un nou-născut, inima cântărește aproximativ 0,8% din greutatea totală a corpului, adică în jur de 22 de grame.
  10. Cel mai mare inimă se găsește la balena albastră și cântărește aproape 700 de kilograme. Totuși, inima balenei bate doar de 9 ori pe minut.
  11. Dimensiunea inimii este aproape identică cu dimensiunea unei pumni strânse al unui adult.
  12. În majoritatea cazurilor, inima este situată pe două treimi în partea stângă a toracelui și pe o treime în partea dreaptă. Este ușor înclinată spre stânga, ceea ce face ca bătăile inimii să fie auzite în principal pe partea stângă.
  13. Uneori, inima poate fi situată pe partea dreaptă a toracelui. Aproximativ un individ din 10.000 se naște cu inima localizată pe partea dreaptă.
  14. Numai țesuturile nervoase și cardiace au un sistem de conducere a impulsurilor electrice, permițând inimii să bată și în afara corpului uman, dacă are suficient oxigen.
  15. Inima poate suferi din cauza unei alimentări insuficiente cu sânge. Dacă țesutul cardiac moare din această cauză, se produce un atac de cord (infarct miocardic).
  16. Numărul atacurilor de cord atinge un maxim de Anul Nou, precum și în timpul verii, în perioade de căldură extremă.
  17. La femei, infarctul miocardic se manifestă adesea atipic în comparație cu bărbații, având simptome precum oboseală crescută, dificultăți de respirație și dureri în zona stomacului, în locul durerilor clasice în piept.
  18. Inima lucrează neîntrerupt de dimineața până seara și de seara până dimineața.
  19. Potrivit celor mai recente date, funcționarea unui inimii sănătoase poate dura nu mai puțin de 150 de ani.
  20. În fiecare zi, inima se contractă de mai bine de 100.000 de ori, ceea ce înseamnă 36.500.000 de bătăi pe an și până la 2,5 miliarde de bătăi pe parcursul întregii vieți.
  21. În fiecare zi, inima produce suficientă energie pentru a parcurge 40 de kilometri cu un camion. Într-o viață, energia produsă este echivalentă cu călătoria până la lună și înapoi.
  22. Inima pompează sânge către 75 de trilioane de celule ale corpului.
  23. În perioada medie de viață, inima pompează aproape 1,5 milioane de barili de sânge, suficient pentru a umple 200 de cisterne de tren.
  24. Un robinet de bucătărie ar trebui să fie deschis la maximum timp de 45 de ani pentru a scurge cantitatea de apă echivalentă cu volumul de sânge pompat de inimă pe parcursul unei vieți medii.
  25. Un studiu recent realizat de cercetătorii suedezi a arătat că, în timpul cântării în cor, ritmurile inimilor tuturor participanților se sincronizează.

Articolul precedentCulorile care țin departe țânțarii. În ce trebuie să te îmbraci ca să scapi de înțepăturile insectelor enervante
Articolul următorTopul celor mai bune plaje din Grecia: la care din ele ai fost?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.