20 de răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre căpușe

0
138

Odată cu venirea primăverii  oamenii petrec mai mult timp în aer liber, în parcuri, păduri și alte zone verzi. Totuși, acest lucru vine și cu un risc crescut de expunere la căpușe, paraziți care pot transmite diverse boli. Pentru a te bucura în siguranță de frumusețile primăverii, iată răspunsurile la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre căpușe și riscurile asociate.

Este adevărat că trebuie să ne temem de căpușe doar în lunile mai și iunie, după care ele devin sătule și nu mai mușcă? Nu, acesta este un mit. O căpușă poate mușca și transmite infecții în orice perioadă a vieții sale, chiar și în timpul rece, când parazitul este mai puțin activ decât de obicei. Iarna, căpușele se ascund de frig sub pământ. Ies la suprafață când aerul se încălzește până la 8 °C. Așadar, căpușele sunt active aproximativ din martie până în noiembrie.

Când mușcătura de căpușă este cea mai periculoasă?  Nu depinde de anotimp sau de alte condiții. Dacă căpușa este infectată, mușcătura este periculoasă oricând.

Ce boli transmit căpușele Prin mușcătură căpușele pot să transmită la om mai multe boli: Babesioza – are simptome asemănătoarerăcelii – febră, dureri musculare, senzație de oboseala; se tratează cu antibiotice; nu exista vaccin împotriva bolii. Boala Lyme– cele mai importante simptome sunt febra, durerile de cap, erupție la nivelul pielii (se răspândește în decurs de câteva zile); se tratează cu antibiotice; nu exista vaccin împotrivă. Encefalita de căpușă(TBE) – simptomele importante sunt febra, durerile de cap, amețelile, dureri ale articulațiilor, dar si simptome neurologice.

Toate căpușele sunt infecțioase? Nu, dar în orice caz, după o mușcătură de căpușă este recomandat să consultați un medic pentru a discuta ce trebuie făcut și care va fi  tratamentul dacă simțiți simptomele uneia dintre bolile pe care parazitul le-ar fi putut transmite.

 Pot căpușele să transmită hepatită și HIV?  Nu, din fericire, căpușele nu răspândesc astfel de boli.

Dacă o căpușă doar s-a atins de pielea mea, pot să mă infectez?  Dacă nu există leziuni pe piele, infectarea este imposibilă. Dar dacă există o rană proaspătă sau o fisură, atunci parazitul poate introduce infecția acolo.

 O căpușă poate mușca prin haine? Nu, o căpușă nu va mușca prin îmbrăcăminte. Aceasta va căuta un loc descoperit pe corp. De aceea este important ca, în timpul plimbărilor în natură, hainele să acopere toate părțile corpului.

 Poate o căpușă să muște și să plece fără să se înfigă în piele ? Căpușa se înfige în piele pentru a se hrăni cu sânge. Și nu se va desprinde până nu se va satura, ceea ce de obicei durează de la câteva ore la câteva zile, dar în cazuri rare, poate dura până la două săptămâni.

Dar dacă capul căpușei se rupe? Va trebui să scoateți capul cu un ac sterilizat, apoi să mergeți imediat la doctor, deoarece rana se poate infecta.  Din cauza capului rămas în rană, procesul de infectare poate continua. Glandele salivare și canalele parazitului conțin virusul encefalitei transmise de căpușe sau borrelioza, dacă căpușa este infectată.

Unde pot întâlni căpușe?  Căpușele se întâlnesc de obicei în păduri, câmpuri, parcuri și grădini. Dar puteți agăța un parazit chiar și în iarba de lângă casă.  Uneori, animalele aduc paraziți în curte.

Căpușele pot zbura sau sări ? Nu, căpușele nu zboară, ele nu au aripi. Și nu sar din copaci. Oamenii de știință au confirmat acest lucru de mult timp.

Este adevărat că căpușele stau de obicei de-a lungul cărărilor? Nu neapărat. Căpușele pot fi oriunde. Dar ele preferă locuri calde și umede, se târăsc adesea prin tufișuri și iarbă, le plac marginile potecilor și subarboretele.

O căpușă poate trăi în casă? Un parazit poate ajunge în apartament dacă este adus pe haine sau dacă cade de pe animalul dvs. de companie. Dar nu va trăi mult, deoarece are nevoie de umezeală și sol. Într-un apartament, va muri repede.

Există vreo modalitate de a mă proteja împotriva căpușelor?  Da, există. Dacă plănuiți o drumeție sau o plimbare în pădure, purtați haine groase cu mâneci lungi. Tratați hainele, încălțămintea și echipamentul cu soluție de permetrin 0,5%. Acesta poate fi cumpărat de la farmacie. Dacă nu găsiți soluția în sine, cereți un spray pentru păduchi care conține permetrin.

Dacă mă dau cu spray împotriva căpușelor sau permetrin, căpușa sigur nu va mușca? Eficiența spray-ului și a permetrinului depinde de tipul de căpușă, temperatura aerului, transpirația și chiar activitatea fizică a persoanei. Prin urmare, nu se poate spune că acestea vă vor proteja 100% împotriva paraziților.

 Cu ce se hrănesc căpușele înainte de a ajunge pe om?  Cu sângele animalelor. Pentru a supraviețui, parazitul are nevoie de o gazdă. În funcție de stadiul de dezvoltare al căpușei, gazdele pot fi rozătoare, păsări, animale mai mari precum iepurii, cerbii, câinii și pisicile domestice. Iarna, majoritatea căpușelor supraviețuiesc fără mâncare, fiind inactive la temperaturi sub zero.

 Căpușele sunt periculoase pentru animale?  Foarte. Căpușele transmit și răspândesc anaplasmoză, borelioză și piroplasmoză. De la aceasta din urmă, adesea mor câinii. Prin urmare, este important să îndepărtați paraziții de pe animale. Dacă după o mușcătură animalul de companie se simte rău — nu mănâncă, pare apatic și obosit — duceți-l la veterinar.

 Căpușa moare după ce mușcă? Nu, după mușcătură, căpușa nu moare. Acesta este încă un mit.

Cât trăiește o căpușă? Durata de viață variază, depinzând de cât de des se hrănește parazitul. De obicei, trăiește aproximativ 3 ani.

 Poate căpușa femelă să depună ouă pe pielea omului? Este puțin probabil să se întâmple așa ceva. Femela depune de obicei ouă sub scoarța copacilor.


Articolul precedentComemorarea eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial la Zastînca / VIDEO
Articolul următorCum să alegi detergentul ideal: lichid, capsule sau pulbere

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.