20 de fapte incredibile despre mirosuri

0
151

 

  1. Lavanda este un antidepresiv natural. Mirosul acestor flori ajută la combaterea depresiei atunci când alte remedii sunt ineficiente.
  2. Într-o zi, în SUA, a fost publicat un ziar în care reclama mirosea a pui prăjit. Însă chioșcurile de ziare au refuzat să-l vândă, deoarece câinii vagabonzi începuseră să se adune în jurul lor.
  3. Praful lunar, conform astronauților, miroase a praf de pușcă. Această afirmație este susținută de toți cei care au lucrat cu regolitul lunar.
  4. Se pare că nu doar oamenii au mirosuri preferate, ci și animalele. De exemplu, pisicilor le plac mirosurile de valeriană și mentă, iar cămilelor — fumul de tutun.
  5. Noi percepem mirosurile cu creierul, iar nasul doar le transmite. De aceea, când simțim un anumit parfum, ne putem aminti ceva legat de el.
  6. Cercetătorii japonezi au demonstrat că mirosul de pin reduce stresul și aduce liniște.
  7. Oamenii care trăiesc în orașele mari nu sesizează 70% dintre mirosuri. În schimb, cei care locuiesc în sălbăticie pot detecta chiar și mirosul unui prieten care a trecut pe lângă ei.
  8. Conform statisticilor, mirosurile preferate ale majorității oamenilor sunt cele de iarbă proaspăt cosită, pâine proaspătă și cafea.
  9. Se știe că mirosul de mentă ameliorează congestia nazală. În plus, revigorează și ajută creierul să funcționeze mai eficient în general.
  10. Influența mirosurilor asupra comportamentului uman este cunoscută de mult timp. Potrivit unei legende, zeița Hera l-a sedus pe Zeus cu ajutorul unei centuri parfumate, împrumutată de la Afrodita.
  11. De fapt, mirosul monedelor nu provine de la metal, ci se formează din contactul cu substanțe organice, cum ar fi transpirația umană.
  12. Celulele olfactive la om se reînnoiesc aproximativ la fiecare 28 de zile. Totuși, odată cu înaintarea în vârstă, capacitatea noastră de a distinge mirosurile se reduce.
  13. Oamenii se pot satura de anumite mirosuri. Pentru a „reseta” simțul olfactiv, este suficient să inhalezi aroma boabelor de cafea. De aceea, în magazinele de parfumuri, adesea se găsesc borcănașe cu cafea.
  14. Parfumierii profesioniști trec prin teste foarte dificile înainte de a obține un loc de muncă. Ei trebuie să recunoască fiecare notă a unui parfum, a cărui compoziție poate include 200-250 de ingrediente.
  15. Unele gaze sub presiune încep să aibă un alt miros. De exemplu, metanul, care este toxic pentru om, capătă un miros specific de cloroform la o presiune de 13 atmosfere.
  16. Aromele sunt strâns legate de amintirile evenimentelor. Este suficient să recreezi un miros care a însoțit momente plăcute, iar memoria ne va readuce sentimentele trăite atunci.
  17. Vanilina este inclusă în Cartea Recordurilor Guinness ca cea mai parfumată substanță din lume.
  18. De obicei, bărbații au un simț olfactiv mai ascuțit decât femeile, astfel încât bărbații percep aromele uneori inconștient — creierul lor nu reușește să proceseze informația primită, dar anumite asociații subconștiente deja apar.
  19. Teoretic, nasul uman poate recunoaște milioane de mirosuri. Însă, în realitate, simțul nostru olfactiv este mult mai slab.
  20. Același parfum folosit de persoane diferite poate avea un rezultat complet diferit, deoarece mirosul său se amestecă întotdeauna cu mirosul natural al corpului.
Articolul precedentEste sau nu cuptorul cu microunde periculos pentru sănătate?
Articolul următorMii de dolari în farfurie: Care sunt cele mai scumpe alimente din lume

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.