“Migrația” primarilor schimbă tabloul politic al raionului Soroca

0
44

La 13 aprilie curent, un grup de zece primari din raionul Soroca au anunțat că părăsesc formațiunile politice din care fac parte și aderă la PDM. Anterior, alți doi primari au procedat la fel. Astfel, s-a schimbat simțitor tabloul politic al raionului. În prezent, circa 2/3 dintre primării sunt conduse de primari-membri ai PDM, în comparație cu 1/3, cât a obținut formațiunea politică după alegerile generale locale din iunie 2015.

Tabloul politic al raionului Soroca, după alegerile locale din iunie 2015
Tabloul politic al raionului Soroca, după alegerile locale din iunie 2015

În vara anului 2015, în cadrul alegerilor generale locale, sorocenii și-au ales primarii pentru următorii patru ani. Conform rezultatului alegerilor desfășurate, în unele localități și în două tururi de scrutin, cele mai multe fotolii în primăriile raionului au fost ocupate de candidații PLDM, urmați de candidații aleși pe listele PDM, PSRM, PCRM. Într-un număr mic, au acces în funcția de primar reprezentanți al PN, PL și BE PPEM, precum și trei candidați independenți.


Tastează şi află cum şi-au schimbat opţiunea politică unii aleşi locali

De la alegerile locale din 14 și 28 iunie 2015 până în prezent, 12 primari sau circa 1/3 dintre aleșii locali și-au schimbat opțiunea politică, în favoarea PDM, schimbând astfel și tabloul politic al raionului Soroca.
Pe măsură ce PDM își consolidează rândurile, taberele adversarilor politici suferă pierderi.

diagrama toti primarii.jpg

Observăm că numărul de primari care, actualmente, fac parte din PDM s-a dublat grație “migrației”. Astfel, în prezent, în raionul Soroca sunt 22 de primari-membri sau susţinători ai PDM, față de 10, după alegerile generale locale. Respectiv, s-au schimbat cifrele și în celelalte tabere.
Tabloul rămâne stabil în cazul primarilor din PSRM, PL și PN.

Conform rezultatelor alegerilor generale locale, mai mulţi candidați PDM pentru funcţia de primar nu au avut popularitate la alegători în satele primarilor migranți, acumulând un număr mic de voturi.
Iată câteva exemple (info — CEC.MD):

 Cum au votat sorocenii la scrutinul din 14 iunie 2015 (turul I)/ Candidatul învingător vs. candidatul PDM

Cei mai mulți dintre primarii care au schimbat partidul fac parte din tabăra PLDM (9), urmat de candidații ajunși în fotoliul de primar fără un partid (2) și câte un reprezentant ai PCRM și BE PPEM.
Potrivit declarației semnate de un grup de primari, ei motivează alegerea în favoarea PDM prin faptul că partidele din care fac parte nu mai au viitor.
Alți doi primari din satele Bulboci și Băxani afirmă că susțin echipa PDM, dar că nu sunt membri ai partidului menționat. În același timp, șeful OT PDM Soroca, Ghenadie Muntean, spune că și ei, deși nu sunt membri cu acte în regulă, fac parte din echipa PDM Soroca..

Bogatu.jpgPentru Bogatu, jurnalist, comentator politic:
„Această tendinţă se extinde de la centru în provincie, mai întâi Partidul Democrat a provocat această migraţiune din alte formațiuni politice spre formaţiunea lor, ca, întărindu-şi rândurile în Parlament, acest proces să se lăţească apoi în toată Republica Moldova.
La nivel local efectul va fi sensibil, pentru că, se ştie, partidul care dispune la nivel local de mai mulţi consilieri şi primari are şanse în alegeri, oricare ar fi ele, locale sau parlamentare, are şanse să valorifice mai din plin resursa administrativă şi la nivel local şi la nivel central, de aceea această racolare a deputaților sau a consilierilor din alte partide va avea efecte multiple şi va înclina puternic balanţa în favoarea PDM.
E de bine sau de rău, depinde din ce unghi privim lucrurile. E un fapt nedrept în fond. Adeziunea firească a PDM, adeziunea populaţiei faţă de PDM este mai mică faţă de ponderea pe care o are acest partid şi în Parlamentul central şi în consiliile raionale şi în administraţiile locale ale comunelor, orăşelelor. Este o discrepanță între susţinerea reală a Partidului Democrat în mijlocul electoratului şi forţa tot reală a acestui partid la toate nivelurile”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.