12 Fapte incredibile despre persoanele cu părul roșu

0
239
sursa foto: https://pixabay.com

Persoanele cu părul roșu ies întotdeauna în evidență! A fost o vreme când li se atribuiau abilități mistice, iar apoi știința a demonstrat: roșcații sunt cu adevărat diferiți de cei a căror păr are o altă culoare naturală. Iată câteva fapte interesante despre cei „sărutați de foc”.

1. Părul roșu este rezultatul unei mutații a genei MC1R

Aceasta determină pielea și părul să producă un anumit tip de melanină. Și acest lucru conferă roșcaților o serie întreagă de superputeri și vulnerabilități.

2. 13% dintre locuitorii Scoției sunt roșcați

Concentrația de păr roșu în Scoția este mai mare decât în orice altă țară din lume. Pe locul al doilea se află vecina Irlandă (10%). În schimb, la nivel mondial, doar 2% dintre oameni au părul roșu.

3. Mai puțin de 1% dintre roșcați au ochi albaștri

Părul roșu și ochii albaștri reprezintă una dintre cele mai rare combinații. Majoritatea roșcaților au ochii căprui, verzi sau gri. Atât părul roșu, cât și ochii albaștri sunt trăsături recesive și un roșcat poate moșteni această combinație doar dacă ambii părinți o au.

4. Roșcații rareori albesc

Pigmentul părului roșu este mai „dens” decât pigmenții altor nuanțe, astfel încât roșcații nu albesc în sensul obișnuit. Odată cu înaintarea în vârstă, părul lor trece prin mai multe spectre de culori. Nuanța de roșu este determinată de pigmenții eumelanină și feomelanină. Cu cât părul roșu este mai strălucitor, cu atât conține mai multă feomelanină și, pe măsură ce alte păruri devin cărunte, feomelanina, schimbându-se, face părul roșcat tot mai deschis.

5. Roșcații sunt mai des stângaci

Și aceasta este tot opera unei gene recesive. Trăsăturile recesive apar în perechi, așa că probabilitatea ca un roșcat să fie stângaci este mai mare.

6. Roșcații își produc propriul lor vitamină D

Persoanele cu păr roșu au nevoie de foarte puțin timp petrecut la soare pentru a produce suficientă vitamina D. Datorită acestei trăsături specifice, au o sănătate osoasă excelentă. Această trăsătură genetică ajută roșcații să supraviețuiască în Europa de Nord, unde este vremea întunecată și ploioasă.

7. De fapt, roșcații au puține fire de păr

În medie, roșcații au doar 90.000 de fire de păr, în timp ce blonzii, de exemplu, au 140.000. Cu toate acestea, părul roșcat este, de obicei, mai gros, astfel încât pare voluminos și des.

8. Persoanele cu păr roșu sunt mai sensibile, dar suportă durerea mai ușor

Roșcații sunt mai sensibili la durere și mai puțin sensibili la anestezia locală folosită de stomatologi. Au nevoie de cu 20% mai multă anestezie pentru a se calma comparativ cu cei cu părul natural blond sau brunet. Aceeași genă MC1R aparține familiei receptorilor de durere, dar nu toți stomatologii știu acest lucru, astfel încât roșcații pot avea dificultăți în tratarea dinților.

9. Roșcații sunt foarte sensibili la schimbările de temperatură

Există ipoteza că gena roșcaților, MC1R, determină o hiperactivare a genei umane care controlează temperatura. Aceasta îi face pe roșcați mai sensibili la temperaturile extreme și la schimbările de temperatură. Ei pot detecta cu ușurință schimbările meteorologice care trec neobservate de persoanele cu alte culori de păr.

10. Roșcații au un risc mai mare de melanom

Roșcații sunt expuși unui risc mai mare de melanom, un tip de cancer de piele cauzat de expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete. Mutația genei reduce capacitatea organismului de a produce suficientă eumelanină pentru a proteja împotriva ultravioletelor, expunându-i unui risc crescut.

11. Roșcații au propria lor sărbătoare

Ziua Internațională a Roșcaților se sărbătorește pe 26 mai. În plus, în Irlanda și Olanda au loc anual festivaluri dedicate roșcaților.

12. Există roșcați cu pielea închisă la culoare

Există roșcați indigeni născuți în locuri precum Papua Noua Guinee și Maroc, care au pielea mai închisă la culoare. Roșcații polinezieni sunt numiți „ehu” în limba hawaiiană, ceea ce înseamnă „urmașii zeilor focului”. Această trăsătură apare datorită migrației genelor. Din păcate, pielea închisă la culoare nu reduce predispoziția la melanom.


Articolul precedentDe ce apare mucegaiul în casă
Articolul următorMetoda sigură prin care cureți perfect geaca de piele. Așa nu o strici deloc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.