Constantin Vovcenco: „Important este ca omul să-şi facă lucrul bine”

0
49

1 bY3PwTiOU4bE3yuJntmdig

Doar 4 din 95 sau fiecare al 24-lea lucrător social din raionul Soroca este bărbat. Dacă atribuţiile de serviciu, printre care vizitarea la domiciliu a beneficiarilor, procurarea produselor alimentare, servicii de menaj, nu sperie bărbaţii, atunci salariul de circa 2000 de lei nu-i prea motivează, spun autorităţile din domeniu. Totuşi, sunt bărbaţi care se dedică acestei profesii şi o practică cu dăruire de sine şi pentru binele celor care au nevoie de asemenea serviciu. Printre ei se numără şi Constantin Vovcenco, un tânăr în vârstă de 31 ani din oraşul Soroca.

Constantin a absolvit USM, Facultatea de Relaţii Internaţionale Ştiinţe Politice şi Administrative. Pentru că nu a găsit un loc de muncă conform studiilor, s-a angajat în domeniul asistenţei sociale. În aproape şase ani de când activează în calitate de lucrător social, Constantin a îndrăgit această ocupaţie. Ţine mult la cei zece beneficiari ai săi şi îndeplineşte obligațiile de serviciu cu mare responsabilitate. Unicul lucrător social de sex masculin în oraşul Soroca (dintr-un număr de 27) îşi vizitează beneficiarii cu drag, îi respectă şi le poartă de grijă — fapt confirmat chiar de vârstnici, mulţi dintre care îl consideră mai degrabă un nepot, numindu-l cu drag Costică.

Beneficiara Maria Başchirova şi lucrătorul social Constantin discută despre cheltuielile la facturi din luna precedentă
Beneficiara Maria Başchirova şi lucrătorul social Constantin discută despre cheltuielile la facturi din luna precedentă

Maria Başchirova, beneficiară

Îl cunosc pe Constantin de vreo cinci ani, este deja ca un nepot pentru mine. Este un băiat foarte respectuos, amabil, ascultător. Mă ajută în toate, este foarte receptiv la rugăminţile mele. Găsim limbaj comun foarte uşor, deşi este o diferenţa de vârstă între noi, vorbim pe diferite teme şi suntem buni prieteni. Este responsabil şi sunt foarte mulţumită de el.

În calitate de lucrător social mă ocup de toate şi pentru toţi. Am zece beneficiari cu vârste începând de la 70 de ani, bărbaţi şi femei. Sănătatea lor e pe an ce trece e tot mai şubredă. Jumătate din cei pe care îi ajut necesită mai multă atenţie faţă de câtă le acordam anul trecut. Pe an ce trece ei se mişcă mai greu, uită…”, ne povesteşte Constantin despre activitatea sa de zi cu zi, în care le face cumpărături bătrânilor, le achită facturile, le duce la domiciliu prânzul cald de la cantina socială, după necesitate le duce apă şi lemne în casă etc.\

Constantin în vizită la beneficiara Agripina Botnari

Printre atribuţiile de bază ale unui lucrător social sunt: cumpărarea produselor alimentare, ajutor la curăţenie prin casă şi discuţiile, spune tânărul. Comunicarea este cel mai solicitat serviciu, menţionează dânsul, iar răbdarea este o calitate preţioasă în această profesie.

Trebuie să fii receptiv la ce-ţi vorbesc beneficiarii, să-i asculţi. Uneori această calitate îţi aduce neplăceri, deoarece fiecare dintre ei are durerile sale. Uneori durerea beneficiarilor devine şi durerea ta proprie, asta te influențează personal. Punctualitatea, îndeplinirea promisiunilor, onestitatea, corectitudinea la fel sunt calităţi importante necesare unui lucrător social, este de părere Constantin. Sunt şi greutăţi în activitate, recunoaşte tânărul, cu multe situaţii nu m-am confruntat niciodată şi trebuie să mă gândesc cum să reacţionez, cum să mă descurc, să rezolv”.

Soroceanca Agripina Botnari beneficiază de serviciul Îngrijire la domiciliu de cinci ani. Constantin este lucrătorul social care o ajută din prima zi.

Punctual din fire, Constantin respectă cu stricteţe programul de lucru, iar salariul considerat de unii prea puţin motivant nu-l descurajează, spune dânsul.

În medie, vizitez pe fiecare beneficiar de două ori în săptămână, mă strădui să respect graficul, ca să reuşesc la toţi. Salariul e satisfăcător. Eu nu am familie deocamdată şi pentru o singură persoană salariul de 2300 de lei ajunge.

Tânărul nu este deranjat de faptul că în acest domeniu activează puţini bărbaţi. „Rezultatul activităţii depinde de faptul cum se acomodează beneficiarul cu cel care îl ajut[. Dacă este mulţumit de calitatea serviciilor, nu-l deranjează dacă eşti bărbat sau femeie. Totodată, important este ca omul, indiferent de sex, să-şi facă lucrul bine, în orice domeniu ar activa”, este convins Constantin.

Constantin Vovcenco alături de șefa sa, Larisa Polița, discutând despre activitatea lucrătorului social
Constantin Vovcenco alături de șefa sa, Larisa Polița, discutând despre activitatea lucrătorului social

Larisa Poliţa, şef serviciu îngrijire la domiciliu, DASPF

Avem foarte multe cereri în care se solicită să vină anume Costel. Asta deoarece sunt multe lucrări la care el se descurcă mai bine decât alţi lucrători sociali: o butelie de gaz să o conecteze la plită, să aducă pe sanie un sac de cărbune ş.a. Dintre cei zece beneficiari ai lui Constantin patru necesită prânz la domiciliu, el le duce acasă. Câţiva beneficiari au sănătatea şubredă, se deplasează greu sau nu ies din casă, aşa că asistentul social Costică le este de mare ajutor. Atribuţiile de serviciu nu sunt împărţite în funcţie de gen, orice persoană se poate angaja în funcţia de lucrător social. Se descurcă atât bărbaţii, cât şi femeile.

Decesul oamenilor pe care îi ajută este unul dintre momentele dificile din activitatea sa, dar unul inevitabil, având în vedere că beneficiarii serviciului de îngrijire la domiciliu vizează persoanele vârstnice.

Primul caz de acest fel a fost demult. Pe beneficiarul respectiv l-am vizitat seara, i-am adus un harbuz şi l-am bucurat mult. A doua zi am revenit, dar am găsit la el acasă o rudă şi un poliţist. Beneficiarul decedase. A fost prima experienţă de acest gen şi m-a marcat profund. Chiar şi acum, când trec prin regiunea casei lui, instinctiv întorc privirea la geamurile lui”, îşi aminteşte tânărul.

Constantin ţine mult la ocupaţia sa, de aceea se informează despre modificările legislative şi regulamentare. El este considerat de şefi şi colegi unul dintre cei mai buni lucrători, iar drept dovadă sunt diplomele de merit şi zecile de scrisori de mulţumire venite de la beneficiarii săi la adresa Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Soroca.

Materialele au fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.


Articolul precedentCe spun sorocenii despre proteste
Articolul următorDracii noştri mai sunt şi farisei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.