Poliția va sancționa dur participanții la traficul rutier nedisciplinați, amenda poate ajunge la 2000 lei

0
175
FOTOGRAFIE SIMBOL

În perioada 20 ianuarie – 20 februarie curent, poliția desfășoară operațiunea specială “Pietonul”, pentru a diminua riscurile ce apar în traficul rutier și a reduce numărul accidentelor rutiere, inclusiv cele cu implicarea pietonilor. Participanții la trafic, care vor încălca prevederile Regulamentului de circulație rutieră vor fi sancționați. Amenda poate ajunge până la 2000 lei, în dependență de încălcare.

În acest context, Regimentul de patrulare Nord al INP va desfășura și organiza razii în colaborare cu organele administrației publice locale, mass-media. Totodată vor patrula sectoarele de drum cu flux sporit de pietoni, care au drept scop prevenirea şi combaterea traumatismului în rândul pietonilor, totodată la depistarea abaterilor cerințelor Regulamentului circulației rutiere vor fi atrași la răspundere contravențională atât conducătorii de vehicule cât și pietonii.

Pentru încălcarea Regulamentului circulaţiei rutiere conducătorii de vehicule pot fi sancţionaţi contravenţional conform art. 238 alin.3 Cod contravenţional, neacordarea de prioritate legală pietonilor sau cicliştilor, cu amendă în mărime de la 18 la 30 unităţi convenţionale ( 900-1500 lei).

Iar dacă au creat o situaţie de accident, șoferii pot fi sancționați cu amendă de la 25 la 40 unităţi convenționale(1250-2000 lei) sau cu privare de dreptul de a conduce pe un termen de la 6 luni la un an.

Pietonii la fel pentru încălcarea Regulamentului circulației rutiere în conformitate cu art. 245 al Codului contravențional, traversarea neregulamentară a străzii și crearea situațiilor de accident pentru alți participanți la trafic, pot fi sancționați cu amendă de la 9 la 12 unități convenționale ( 450-600 lei).

Poliția atenționează că starea accidentară din teritoriul   raioanelor Soroca şi Floreşti este alarmantă, precum și în întreaga țară. În 12 luni ale anului 2019 au fost înregistrate 89 accidente rutiere soldate cu decesul a 15 persoane şi traumatizarea altor 85 persoane.

La nivel de țară în aceeași perioadă au fost înregistrate 344 accidentele rutiere din categoria  “Tamponări de pieton”, în urma cărora, în timpul traversării carosabilului neregulamentar au decedat 58 persoane, iar altele 295 au fost traumatizate.

Vedeți recomandările poliției de patrularea AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.