Dreptul la replică:

1
49

 “Când spun adevărul, nu o fac ca să-i conving pe acei care nu-l ştiu, ci pentru a-i apăra pe cei care îl ştiu” (William Blake)

Sunt un cititor fidel al ziarului „OdN” şi nu rămân indiferent la ce se întâmplă în locul unde m-am născut şi unde locuiesc. În nr. 42 din 13.11.2015, în articolul “Inaugurarea casei sociale întârzie” autorii, cu regret, nu au adus la cunoştinţa cititorilor informaţia prezentata de mine la solicitarea lor, care ar fi făcut o lumină în ceea ce priveşte demararea proiectului vizat, adică finalizarea construcţiei caselor de locuit cu 7 şi 8 etaje din oraşul Soroca, strada Ştefan cel Mare,131/1 si 132. De altfel, informaţia prezentată de mine putea fi verificată în arhiva Consiliului raional Soroca, unde a fost stocată, doar că nu s-a dorit.

 

 

 

 

 

 

„Vacanţa adevărului s-a încheiat”, de aceea am decis să aduc la cunoştinţa cititorilor situaţia reală şi nu manipulările unor persoane… Datorită efortului conducerii anterioare în persoana preşedintelui raionului Victor Său, vicepreşedinţilor Boris Ivasi şi Vladimir Nicuta, primarului oraşului Soroca Elena Bodnarenco, viceprimarilor Feodosie Bordian şi Mihail Grabciuc şi în rezultatul nenumăratelor adresări, vizite la ministere şi la instituţiile de specialitate, proiectul care va aduce o bunăstare în familiile social-vulnerabile, tinerilor specialişti din sfera bugetara a fost acceptat de Consiliul raional Soroca, prin decizia 23/45 din 20 februarie 2014, şi eu am fost numit manager de proiect, de altfel funcţie NEREMUNERATA. La 14 martie 2014 a fost încheiat acordul de cooperare dintre Consiliul raional Soroca şi UIP II, unde sunt stipulate obligatiunile părţilor, inclusiv în art. 4 — ale managerului de proiect, iar de astfel de proiecte au beneficiat şi oraşele Briceni sau Sângerei… După cum menţionează arhitectul-şef şi managerul actual (decizia Consiliului raional Soroca nr. 03/04 13 august 2015) Ion Golovatâi, referitor la „promisiunea ca această casă să fie dată în exploatare până în luna noiembrie a fost făcută de conducerea anterioara a raionului” este o MINCIUNA. În rezultatul licitaţiei petrecute de UIP II la Chisinau, Compania „Sarco-Service” a prezentat cea mai avantajoasa ofertă şi a fost declarată câştigătoare, contract de antrepriză nr. 14 din 09. 07. 2014. Lucrările la proiect au început greu, a fost nevoie de un contract adiţional pentru lucrările care nu erau incluse în proiect, aprovizionarea cu materiale, informarea factorilor de decizie (poze)… Or, este ruşinos să învinuieşti nefondat persoanele care au depus o muncă enorma şi care cunosc starea reală a lucrurilor, de aceea nu ştiu care va fi reacţia domnului primar Victor Sau şi a doamnei parlamentare Elena Bodnarenco, dar eu personal mă voi adresa în instanţă…

După cum afirmă actualul manager de proiect (decizia Consiliului raional Soroca nr.03/04 din 13 august 2015 pct.4), “Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor insista să reconstruim doar etajele care erau, 5 şi 6…”. Este fals şi regretabil, pentru că în trei luni domnia sa nu a studiat materialele arhivate, mai mult ca atât — uită sau se face că uită despre copia procesului-verbal al şedinţei de lucru din 08.10.2014, la care a participat şi arhitectul-şef Ion Golovatâi. Domnule Golovatâi, faceţi un efort şi poate vă amintiţi despre reconstrucţia blocurilor locative nefinisate cu 7 şi 8 niveluri, 72 de apartamente din oraşul Soroca. Atunci ţin sa vă amintesc că 4×9 =36, unde 4 este numărul apartamentelor la un nivel, iar 9 este numărul de niveluri, doua blocuri (36+36) egal cu 72 (pentru verificarea calculelor apelati la contabilitate, aveţi birouri alături). Aveţi perfectă dreptate că iniţiativa construcţiei mansardei îmi aparţine, mă bucur că recunoaşteţi, dar din curiozitate — ca arhitect, cunoaşteţi ca materialele de construcţii (ex. ”penobeton“) utilizate acum sunt cu 30-40% mai uşoare decât cele din anul 1994, când au fost ridicate clădirile? Am impresia că numai arhitectul-şef nu înţelege ce ar însemna încă 8 apartamente (4 cu 2 camere şi 4 cu 3 camere), o posibila realizare a cărora ar fi adus la diminuarea costului clădirii cu (8×20000)= 160000 euro. Propunerea construcţiei mansardei a fost susţinuta de mai multe persoane, care ne-au recomandat să facem schimbări în proiect. Prin adresarea câtre UNCP ”Urbanproiect” din 14.05.2015 au fost prezentate trei propuneri de modificare a proiectului, iar peste 25 de zile Consiliului raional a primit răspunsul pozitiv al uneia din propuneri (nr. 07-169 din 11.06.2015). Dacă arhitectul-şef crede că în aceasta perioadă nu s-au efectuat lucrări la construcţie, atunci termenul de dare în exploatare a clădirilor putea fi amânat cu 25 de zile, şi nu cu 4 luni, cum este afirmat în articolul din ziar. Managerul proiectului UIP II în acelaşi număr al ziarului a confirmat motivul reţinerii lucrărilor, dar straniu că actualul manager Ion Golovatâi, care are obligaţiunea monitorizării lucrărilor împreună cu UIP II nu cunoaşte aceste lucruri. Casele vor avea acoperiş tip “şarpanta“ mai ecologic şi cu un termen de exploatare de 30 de ani, şi nu de 5 ani. Din afirmaţiile făcute reiese că arhitectul-şef, managerul proiectului, nu cunoaşte situaţia din proiect. Documentele publicate sunt publice şi se află stocate în arhiva Consiliului raional Soroca, accesaţi site-ul Consiliului raional Soroca, unde puteţi vedea reportaje, fotografii de la diferite şedinţe, inclusiv cu participarea arhitectului-şef. Câinii latră, caravana trece. Sunt ferm convins — dacă s-ar organiza un campionat mondial la bârfit, atunci sorocenii ar avea campioni. Şi nu unul…

 

P.S. Din componenţa administraţiei precedente, în actuala administraţie nu sunt prezenţi doar Boris Ivasi şi Elena Bodnarenco.

 

Boris IVASI, ex-vicepreşedinte al raionului Soroca

 


Articolul precedentOraşul Soroca fără viceprimari noi
Articolul următorLa Racovăţ oamenii au zis că „nu se mai poate”
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

1 COMENTARIU

  1. Cu toate cele expuse in acest comentariu de confirmare a activitatii eficiente ca manager de proiect eu iti voi demonstra contrariu stimate dle ex.Vicepresedinte.Dar va fi ultima data cind voi conversa public cu domnia Voastra…
    Si nu are nimic conducerea orasului si raionului cu aceasta intrebare,doar eficienta gestionare a managerului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.