OBIECTIV EUROPEAN: Concediul de îngrijire a copilului: experienţe europene

0
39

Concediu de îngrijire a copilului mai scurt şi mai bine plătit sau mai lung şi mai puţin remunerat – astfel de alternative oferă unele ţări europene părinţilor care au npărinţii se hotărăsc să stea în concediu de îngrijire doar un an, atunci ei primesc o îndemnizaţie mai mare, iar pentru un concediu este mai lung cuantumul indemnizaţiei scade gradual. Totodată, sunt dezvoltate grădiniţele-creşă, părinţii fiind motivaţi să muncească. În Moldova, circa 65 la sută dintre copiii de până la trei ani au părinți neasigurați care primesc îndemnizaţia de îngrijire doar până la vârsta copilului de un an şi jumătate, iar mulţi preşcolari nu sunt instituţionalizaţi din lipsa locurilor în grădiniţele-creşă.

 

La grădinițele din oraşul Orhei sunt instituţionalizaţi peste 1700 de preşcolari, alți 90 de copii cu vârsta cuprinsă între un an şi jumătate şi trei ani încă aşteaptă un loc în grădiniţă. „Situaţia în zonele rurale este mai bună, acolo nu avem criza locurilor în grădiniţă. În oraş avem anumite probleme, deși numărul copiilor care nu frecventează grădiniţa este mai mic acum în comporație cu anii precedenți, când lista de aşteptare era foarte mare”, spune Tamara Botnaru, specialist principal în cadrul Direcţiei Învăţământ din raionul Orhei.

În municipiul Chişinău lucrurile stau mult mai rău. Aici părinții se înscriu în listă pentru a ”prinde” un loc în grădiniţă chiar de la naşterea copilului. Doar la grădiniţa-creşă nr.12 din sectorul Centru al Capitalei, în lista de aşteptare sunt circa 70 de copii. „Este un număr mare pentru o singură instituţie, dar asta este situaţia în majoritatea grădiniţelor-creşă din oraş”, spune Irina Constandoglo, director interimar al instituţiei.

 

Propuneri de alternativă pentru concediul de îngrijire a copilului

 

În prezent în ţara noastră circa 65 la sută dintre copiii cu vârsta de până la trei ani au părinți neasigurați și primesc indemnizația doar până la vârsta de un an şi jumătate. Experţii în domeniu spun că autorităţile trebuie să adopte măsuri urgente de ameliorare a acestei situaţii, deoarece familiile cu copii de 1,5-3 ani vor fi în afara oricărei finanțări din partea statului, în condiţiile în care nu primesc nici indemnizație lunară, dar nu sunt înmatriculaţi la grădiniță conform prevederilor noului Cod al Educaţiei.

Constanţa Popescu, autoarea studiului „Reforma concediului de îngrijire a copiilor de vârsta 0-3/3-6 ani: mai scurt, mai bine plătit, urmat de servicii bune de creșă/grădiniță” lansat în luna octombrie curent, afirmă că prevederile actuale privind concediul de îngrijire a copilului le oferă părinților o singură ofertă: un concediu de maxim trei ani pentru cei care își pot permite și o indemnizație fixă de 400 de lei timp de cel mult 1,5 ani, cu mult sub minimul necesar de existență. Printre soluţiile prezentate de expertă este și modificarea Codului Educației în partea ce ține de educația ante-preșcolară și preșcolară, astfel încât să fie extinsă oferta de creșe de stat pentru copiii de la doi ani în sus (și nu de la trei ani, cum este specificat în redacția actuală a legii). De asemenea, experta propune includerea a două opţiuni de concediu de îngrijire a copilului: cea clasică, de trei ani plătiți cu o indemnizaţie de 30 la sută din salariul mediu din cele 12 luni anterioare, și o schemă nouă: concediu de doi ani, cu 60 la sută din salariu în primul an și 30 la sută în anul următor și drept de concediu neplătit pentru anul al treilea. Constanța Popescu motivează că, în aşa condiţii, având posibilitatea instituționalizării copiilor în creşe, părinții se vor reangaja în câmpul muncii.

 

 

În Lituania şi România părinţii sunt motivaţi să muncească

  101obiectiv tabel-indemn-rom

Ţările Uniunii Europene le oferă părinţilor cu preşcolari soluţii alternative. Bunăoară, în Lituania, ţară membră UE din anul 2004, orice persoană neasigurată care îşi achită singură contribuţia minimă pentru 12 luni în fondul social, este tratată ca şi persoană asigurată la oferirea concediului de îngrijire a copilului.

O metodă bună de încurajare a familiilor este aplicată și în România, ţară membră UE din anul 2007. Statul român aplică sistemul de bonus de inserţie de 500 RON (circa 2500 MDL) oferit lunar pentru a încuraja revenirea mai devreme a părinților din concediul de creştere a copilului.

Lilia Zaharia

 

Articolul a fost editat în cadrul unui proiect implementat de Transparency International – Moldova cu suportul oferit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Fundaţiei Est-Europene şi FHI 360.

Acest articol este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID, a Guvernului SUA, FHI 360 şi/sau Fundaţiei Est-Europene.

logouri


Articolul precedentȘansele ca o femeie să ajungă președintă în R. Moldova
Articolul următor1 decembrie – ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI!
Articolul a fost publicat la comanda Asociaţia Presei Independente (API) din Republica Moldova. / Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia "Observatorul de Nord".

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.